Nikamat vinksallaan

En ole pitkään aikaan ollut sillä tavalla aktiivinen vammani kanssa, että olisin etsinyt uusia hoitokeinoja. Sellaisia, jotka mahdollisesti auttavat, on varmasti olemassa pilvin pimein. Ongelmia ovat sopivien hoitokeinojen löytäminen ja raha - osa hoidoista (aika pieni) on korvattavia, useimmat eivät.

Pari päivää sitten päätin hieman ryhdistäytyä, ja menin meidän kadulla sijaitsevalle kiropraktikolle, joka käyttää myös nimitystä hermoterapeutti.

Kiropraktikoitakin on kuulemma monenlaisia. Hän kertoi saaneensa oppinsa Suomessa. Ulkomailla (ei ihan selvinnyt, missä) koulutuksensa saaneet ovat kuulemma useammin hoitometodeiltaan sellaisia, että hoitoa on lähinnä se raksautus.

Tämä kiropraktikko tutkikin minua aika perusteellisesti. Minulla on edelliseen kokemukseeni perustuva kammo kiropraktikkoja kohtaan (vammautumiskeväänäni kävin kiropraktikolla, joka piti hyvänä ideana raksautella ylimmän niskaikaman ja kallon väliä, jonka jälkeen meinasin kotimatkalla pyörtyä.

Tämä hoito alkoikin alaselän ja pakaroiden alueen lihasten hieronnalla. Siitä hän eteni selkää pitkin ylemmäs. Sitten hän veteli jalkojani ja korjasi lantioni asentoa (se tuppaakin olemaan aina vähän vinossa).

Sitten seurasi käsien vetely ja venyttely, mikä olikin oikean olkapään kohdalla aivan h*levetin kivuliasta! Sitten hän hieroi oikeaa kättäni ja löysi aivan kammottavia kipupisteitä...Ei ihme, etten meinaa kyetä nostelemaan meidän vauvaa sillä kädellä.

Niskaa hän tutki perusteellisesti, ilmeisesti siitä syystä, että olin kertonut sen olevan ongelmani ydin. Kakkosnikaman kohdalla hän pysähtyi "Tämähän näyttäisi olevan vinossa!"

Vai niin, ajattelin. No sellaista ei ole ainakaan missään kuvissa tullut ilmi. Kiropraktikon mukaan nikama on kiertynyt vasemmalle, mikä sopii hyvin yhteen vammamekanismini kanssa.

...ja oikean käden, olkapään, silmän ja korvan ongelmien.

Tavallinen röntgen ei kuulemma kiertymää helposti näytä, ja kuvia tulkitsevat henkilöt laskevat usein vain nikamien määrän ja katsovat, näkyyykö murtumia. On siis mahdollista, että minun kohdallani on toimittu näin.

Jo se, että kiertymä on mahdollisesti olemassa, antoi nyt uuden motivaation mennä funktionaaliseen magneettikuvaan. Se kyllä näyttäisi kiertymän...ja voisi taas auttaa muutamassa asiassa eteenpäin.

Ymmärsin, että kiertymät eivät aina synny vammahetkellä, vaan jumissa oleva lihas voi vääntää nikaman väärään asentoon ajan kanssa. Nikamaa on myös mahdollista manipuloida hiljalleen oikeaan asentoon, mutta ei millään radikaaleilla raksautuksilla tai muulla semmoisella.

Tätä täytyykin vähän sulatella. Luultavasti varaan ensin ajan jollekin, joka kirjoittaa minulle lähetteen funktionaaliseen magneettikuvaan. Se menee omasta pussista, mihin saa kyllä tämänkaltaisten vammojen kanssa tottua.

Vaikka hermoterapeutti ei juuri niskaani käsitellyt, se oli jo pelkästä tutkimisesta varsin kipeä koko illan. Piti ihan jutella puolison kanssa, kun vanha kauhuntunteeni (kyllä, vinksallaan olevat nikamat ja sen sellaiset aiheuttavat minussa tietynasteista heikotusta) pyrki iskemään pinnalle.

Mutta...käynti tällä kiropraktikolla oli kokonaisuudessaan aika hyvä kokemus. Kyselin paljon niskan anatomiasta ja yritin ymmärtää. Minulle muodostui nyt melko hyvä kuva siitä, mitä niskassani tapahtuu. Luultavasti menen hänen juttusilleen vielä ensi viikolla.

Kommentit

  1. Minullahan on C2-nikaman dens (hammas) virheasennossa ja tämä johtuu ligamenttivammasta. Ja mitäpä tuo aiheuttaa, liikerajoituksia, kipuja, kipuja, kipuja ja vielä vähän lisää kipuja. Pahin on takaraivohermon kiputilat, jotka kaatavat pahimmillaan petiin kitumaan. Yleensä saan vaan teräviä pistokipuja syvälle korvan sisään.

    fMRI on vaan omasta pussista maksettuna aivan älyttömän kallis tutkimus. Saa varautua 2000e:n kustannuksiin, ellei ole lääkärin lähetettä jolloin kuvauksesta saa Kela-korvauksen, mutta maksettavaa jäi viime kesänä tuolloinkin 1630e + toimistomaksu :( Minä sain oman lähetteeni Huhmareen vastaanotolta.

    VastaaPoista
  2. Nikamien virheasennot näkyvät myös 3D tt-kuvassa. Sellaisia otetaan Ortonissa (Terveystalon kuvantamispiste). Maksaa noin 500 €.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, kiitos tästä :) Minä en ole kuullutkaan tällaisista, mutta aina sitä oppii uutta!

      Poista
  3. Löysin tämän vanhan blogitekstin etsiessäni tietoa kiertyneestä niskanikamasta. Mikä sinulla on tilanne nykyään? Olisi kiva kuulla, koska minulla sellainen löytyi magneettikuvassa 1,5v sitten ja tilanne on ajoittain tosi hankala. Nikaman oikealla puolella on patti ja kipua on samalla puolella niskassa ja silmän taakse hermoja pitkin heijastuen. Nukkua voi vain yhdessä asennossa ja aamulla kipu herättää liian aikaisin. On kokeiltu eri lääkityksiä ja esim. osteopatiaa. Ahdistaa ajatus, että joudunko elämään tämän kanssa loppuelämäni. Olisi kiva kuulla kuulumisesi tämän asian suhteen. Voit vastata sähköpostiini: miina.kaveri ät live.fi. Vaihda miukumauku tuohon ät-sanan tilalle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe