Luontopolulla

Pääsimme jokin aika sitten luontopolulle pitkästä aikaa! Tämä kyseinen luontopolku sijaitsee Kanta-Hämeessä ja näimme paahdealueita. En ollut ennen ajatellut paljon aurinkoa saavia paikkoja erityisenä luontotyyppinä.

Luontopolku oli vaihteleva - siihen liittyi myös Salpausselän rinteiden reunamia, eli polulle mahtui jyrkkiäkin nousuja ja hienoja näköaloja. Se on itselleni yllättävää, kyseisellä paikkakunnalla olen tottunut näkemään tasaisia peltoja. No, kyllä niitä sieltä mäen päältä näki.

Opimme myös jääkaudenaikaisista supista eli lukoista. Lukko on painauma, johon on kertynyt vettä ja muodostunut lampi. Tässä tapauksessa näkemämme lammet olivat jo muuttuneet soiksi. 

Mukana lapsista oli Touhi - Naakka oli huonovointinen ja jäi sisätiloihin odottamaan parempaa vointia. 7-vuotias ei ollut täysin innokas lähtemään luontopolulle. Suoraan sanottuna hän vastusti sitä varsin voimakkaasti.

Koska välillä on hyvä lähteä luontoretkelle, lähti Touhikin. Ensimmäiset puoli tuntia esiintyi vastalauseita ja muun muassa kivien potkimista. Sen jälkeen T. alkoi suunnata huomionsa ympäristöönsä. 

Hän sai myös tehtäväksi olla "oppaana" eli etsiä maalattuja merkkejä, joista tiesimme pysyä oikealla polulla. Touhista oli hauskaa bongailla mahdollisimman isokokoisia sieniä. Niitä löytyi varsin kiitettävästi.

Itselleni luontopoluilla kävelyllä on suuri merkitys. Rauhoitun henkisesti metsässä ja sitä paremmin, mitä hankalakulkuisempaa maasto on. Jos pitää tarkkailla kiviä ja juurakoita ettei kompastu, ei tule ajateltua mitään ikävää tai ylipäätänsä mitään kovin syvällistä.

Valitsimme pisimmän reittivaihtoehdon ja lopulta kävelyä kertyi kolmisen kilometriä. Sillä on jo merkitys ihan kuntoilun kannalta. Ehkä kuitenkin itselleni luonnon tarkkaileminen tulee ensin ja liikkuminen siinä sivussa.

Toivoisin lähiaikoina pääseväni vielä jollekin luontokierrokselle. Toki lenkkeilen säännöllisesti lähimetsässä, mutta luontoreiteillä on mukavaa oppia uutta opastauluja lukemalla. Luultavasti seuraava luontokävely sijoittuu johonkin kohteeseen pääkaupunkiseudulla. 



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe