Tytär kasvaa ja Suomussalmen Hiljainen kansa

Havahduin eilen huomaanaan, että keskustelen tyttäreni kanssa hänen reviirinsä laajentamisesta. Ensi ajatus on, että tekisi mieli stopata lapsen kehitys vähäksi aikaa - sitten ajattelin, että onneksi minulla on terve tyttö, joka halua tutkia maailmaa.

Hän saa tällä hetkellä ulkoilla kaverin kanssa lähialueella - mukaan lukien kaksi leikkipuistoa. Kelloa hän ei vielä kunnolla osaa, joten soitan hänelle, kun haluan hänet kotiin. Eilen hän meni omatoimisesti ulkoa kaverin luokse sisälle leikkimään.

Tänään hän kutsuu puolestaan tämän saman kaverin meille - ja veti raivarit, kun en antanut kaverin tulla heti aamusella (haluan todellakin pukeutua sitä ennen). Sain järkättyä, että Naakka syö ensin aamupalan - se tuppaa unohtua ja sitten tulee kiukku.

Kaverit ovat muodostuneet 7-vuotiaalleni todella tärkeiksi - aivan saman kuvion rva muistaa lapsuudestaan. Rva:lla oli samoihin aikoihin vähän hankala tilanne, lähellä asuvia kavereita oli kaksi, eikä kolmen tytön porukka koskaan ihan täysillä toiminut.

Jotkut kaksi lyöttäytyivät "pariksi" ja yksi jäi syrjään - tosin muodostelma saattoi saman iltapäivän aikana muuttua toisenlaiseksi. Leikit olivat ulkoleikkejä - kaikenlaista tehtiin savesta, oksista ja lehdistä, ja leikittiin kirkonrottaa ja kymmenen tikkua laudalla. Hyppynarut, twist, superpallot ja taitoleikit isommilla palloilla muistuvat myös mieleen. Sisällä leikittiin vuodesta toiseen barbeilla, mutta myös legoilla sekä pelattiin kaikenlaisia pelejä.

Naakan elämän täyttää tällä hetkellä Minecraft, ja sitä se kaverikin on tulossa pelaamaan. Naakka myös lukee ja leikkii ainakin LOL -figuureilla ja nukkekodilla. Myös ninjaleikit naapurin poikien kanssa onnistuvat.

Reviirin laajentamisesta - tällä hetkellä Naakka haaveilee kauppareissusta yhdessä kaverin kanssa - siis niin ettei kukaan aikuinen ole mukana. Sen saamme varmaankin onnistumaan, mutta ihan lähikauppaan ei voi mennä, kun pitää ylittää tie ja ratikkakiskot. Aikuinen voi tosin mennä mukana ja jäädä odottamaan kaupan ulkopuolelle, yes!

Kotimaan matkakohteita - Suomussalmen hiljaista kansaa suosittelen kaikille viitostietä Kainuussa matkustaville. Olin epäileväinen Naakan suhteen, kun häntä pelottavat monenlaiset vähänkin kookkaammat hahmot.

No, kun pääsimme Hiljaisen kansan lähelle (minullekin kerta oli ensimmäinen), Naakka innostui - hän halusi kuvaan taideteoksen kanssa ja yhdessä pohdimme, millaisia ajatuksia meille tulee mieleen Hiljaista kansaa katsellessa.

Luulin, että minustakin lukematon joukko variksenpelättimäisiä hahmoja olisi jotenkin karmiva - näky oli kuitenkin pikemminkin rauhoittava - se voisi olla kuvaus minusta, meistä tai kenestä tahansa. Tuli mieleen historia, nykyisyys ja tulevaisuus ja sitten Hiljainen kansa, joka seisoo pellolla vuosikymmenestä toiseen. Suosittelen!

PS. Naakan kaveri onkin ensimmäinen hänen itsensä itsenäisesti meille kutsuma kaveri

PPS. Olen edelleen tekemisissä niiden kahven kaverin kanssa, joiden kanssa leikittiin ja riideltiinkin lapsena ;)

PPPS. Suomussalmen Hiljaisen kansan yhteydessä on lettukahvila, letut valmistuvat ulkokeittiössä!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe