Ruisleipä ja sarjakuvaraamattu - muitakin, kuin opiskeluhetkiä

Viime kuukauteen on toki mahtunut vähän muutakin kuin opiskelua. Pari viikkoa sitten tein elämäni ensimmäisen leipäjuuren. Olin pohtinut asiaa jo aiemmin, mutta nyt pääsin toteuttamaan sen. Leipäjuuri valmistui Marttojen ohjeella, ja sitä oli hauska tehdä. 

Laitoin juuren alulle (ruisjauhot ja vesi) ja "ruokin" sitä samoilla aineksilla. Neljän päivän kuluttua happamalta ja etikkaiselta tuoksuva juuri oli valmis. Juurileivän teko on maltillista puuhaa. Myös esitaikinan ja varsinaisen taikinan sekä vielä valmiiden leipien pitää kohota melko pitkiä aikoja.

Leipomaan pääsin kuitenkin ennen pitkää. Sain aikaiseksi kaksi ruisleipää, joiden koostumus ei ehkä ollut täydellinen (hieman vähemmän jauhoja ensi kerralla), mutta jotka maistuivat mainioilta ja maku vain parani seuraavina päivinä.

Leipäjuuressa ja ruisleivässä on jotakin valtavan alkukantaista - ajattelin leipoessani entisajan leipomispäiviä, joiden tuloksena olivat ne kymmenet reikäleivät, jotka nostettiin leipävartaaseen kuivumaan. Ihan tätä en aio meillä toki demonstroida, mutta nyt minulla on kuivatettu leipäjuuri pakasterasiassa odottelemassa uutta leivontakertaa. Seuraava projektini on ehdottomasti vaalean leivän juuri.

Naakan lukutaito on kehittynyt syksyn aikana valtavasti - hän on lukenut jälleen kaikki kirjaston kirjat (omat jo aikoja sitten). Oman kirjastokortin hän sai lokakuussa, kun kirjastoauto poikkesi lähistöllämme. Koronatilanteen taas huononnuttua lakkasimme käymästä kirjastossa, ja kärsimme nyt kaikki lukuvimmassamme. 

Naakan lukuhetket sijoittuvat päivässä aikaan koulupäivän jälkeen. Silloin hän vetäytyy kerrossängyn yläsänkyyn lukemaan. Toinen lukuhetki on illalla valojen sammuttua - silloin hän lukee taskulampun kanssa. 

Viime aikojen suosikkeja ovat olleet Koululainen-lehti (suuri kiitos, isovanhemmat) ja sarjakuvaraamattu, jonka lainasin hänelle viimeisellä kirjastokerrallani ennen nykyistä tilannetta. Sarjakuvaraamattua Naakka jaksaa lukea moneen kertaan. En ole varma, onko hänellä varsinaista uskonnollista vakaumusta, mutta hän on kiinnostunut sekä uskonnosta että historiasta. 

Itselläni lukuvimma vähän stoppasi, kun luin hullun lailla opiskeluihin liittyvää kirjallisuutta. Nyt voisin lukea taas jotakin huvin vuoksi, kun vain olisi luettavaa. Minulla on kirjahyllyssä paljon kirjoja, joihin haluan usein palata, mutta nyt kaipaisin jotakin uudenuutta. Uskon saavani sellaista lähipäivinä ;) 

PS. Yksi iso sauvasirkka siirtyi ajasta ikuisuuteen. Touhi muuttui sen seurauksena mietteliääksi. Kirjoitan Touhista ja kuoleman kohtaamisesta myöhemmin.

PPS. Kerkesin tällä viikolla täyttää 39 vuotta. Pidän tästä iästä valtavasti.

PPPS. Kuusikin piti hakea eilen. Yritin selittää lapsuuteni perinnettä koristella kuusi vasta aatonaattona - ehdotustani ei otettu kuuleviin korviinkaan.










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys