Jo koettua - äitiyspakkaus

Tunnustan, että käyn tsekkaamassa uutisjutut uusista äitiyspakkauksista joka vuosi...vaikka se juna taisi jo omalta kohdalta mennä :) Kun uusi pakkaus hiljalleen julkistettiin, ajattelin, että voisin sukeltaa hetkeksi muistoihin.

Esikoista odottaessa en miettinyt hetkeäkään, otanko pakkausta vai en. Pakkaus vauvanvarusteita tuntui ihanan kiehtovalta ja toisaalta tiedostin, etten itse asiassa osaa hankkia kaikkea tarvittavaa itse. Raskausaika ennen pakkauksen saapumista tuntui muuten todella pitkälliseltä.

Pakkaus tuotiin minulle kotiovelle, ja sen avaaminen oli kuin jokin iso joululahja. Vietin sen parissa aikaa, ja sitä availtiin ja tarkasteltiin kaikkien meillä tuolloin kyläilevien kanssa. 

Oliko äitiyspakkauksesta esikoisen kohdalla hyötyä? No todellakin oli - kaikki vaatteet myös olivat sopivia oikeaan vuodenaikaan - molemmat lapseni syntyivät vuoden "puolivälissä", jolloin talvihaalarikin oli oikeankokoinen talven koittaessa.

Minulla taisi olla paketti-into, kun odotin kuopusta. Niinpä meille ilmestyi myös toinen äitiyspakkaus. Muistot siitä ovat tavallaan hyvät, tavallaan osa siitä osoittautui vähän turhaksi. 

Ehkäpä suurin syy turhautumiseen ei ollut se, että meillä oli jo valmiiksi vauvanvarusteita. Koin itse vuoden 2016 pakkauksen tarvikkeet huonolaatuisemmiksi kuin vuoden 2013 pakkauksen. Hirveän moni vaate meni heti ekan pesun jälkeen haaleammaksi tai muodottomaksi.

Asiasta myös uutisoitiin tuolloin, ja joku vaate myös todettiin riskialttiiksi irtoavien osien takia...ja ylipäätään huonolaatuisuudesta valitettiin. Kuopuksen äitiyspakkauksen ottaminen oli ehkäpä virhe - puolustuksekseni voin sanoa, että tein sen vauvahuumassa.

Luin ilokseni, että ainakin viimeisimmässä pakkauksessa on Kelan mukaan panostettu vastuullisuuteen. Täytyy sanoa, että jo oli aikakin. On mielestäni irvokasta, että pakkaukseen haalittiin menneinä vuosina mahdollisimman paljon tavaraa mahdollisimman halvalla.

Tämä johti väistämättä siihen, että vaatteet varmaankin teetettiin halvimmista mahdollisista materiaaleista epäilyttävissä oloissa. En voi mennä sanomaan, etteikö näin tehtäisi osittain edelleenkin, mutta hyvä jos Kela on edes alkanut herätä asiaan. Suunnan pitäisi kaikessa vaatetuotannossa/ostoissa olla samanlainen.

Ottaisinko vielä äitiyspakkauksen? Mikäli odottaisin esikoistani, varmaankin ottaisin - samoista syistä kuin 8 vuotta sitten. Nuoremmalle lapselle en varmaankaan enää ottaisi. 

Luulen, että äitiyspakkauksen alkuperäinen tarkoitus, tasa-arvoinen alku kaikille syntyville suomalaisille, toteutuu suuressa määrin edelleenkin. Mielestäni tämä on isossa mittakaavassa todella hieno etu. 

Kuitenkin, mikäli tarvikkeiden kanssa mennään sellaiseen suuntaan, että suomalaisvauvan hyvinvointi on epäeettisen tuotannon vuoksi pois jonkun muun hyvinvoinnista, ei sellaista tuotantoa ole pidemmän päälle hyvä tukea. 



Kommentit

  1. Tunnustan minäkin että kstson joka vuosi äitiyspakkauksen sisällön vaikka nuorin lopettelee jo peruskoulua :D Itse otin pakkauksen vain ensimmäiselle lapselle ja seuraavien äitiysavustukset sijoitettiin rattaisiin. Vuoden 2001 pakkauksessa oli Tutan valmistama 80cm toppahaalari ja se kulki sivussa monta vuotta lähes uutta vastaavana. Ja makuupussi oli kovassa käytössä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe