Asuntoautomatka - toisessa maassa vierailu

Niskaset ovat taas kotona. Palasimme toissailtana väsyneinä kahden viikon pituiselta asuntoauto-matkalta. Nyt asettaudumme hiljakseen ja katselemme, mitä loppukesällä on meille antaa. Asunto tuntuu suurensuurelta.

Ensimmäisenä yönä meitä ihmetytti, että täällä Helsingissä tulee nyt jo tosiaan pimeää yöllä ainakin parin tunnin ajaksi. Tuntui ihan syksyltä, vaikka kesäähän tässä vielä eletään. Suuri osa matkatavaroista on jo onneksi löytämässä paikkansa, ja jääkaapissa on taas ruokaa.

Puutarhapalstalla minulla on ollut hieman apureita, joten siellä kaikki näytti oikein hyvältä. Samoin asunnossa sisällä :) Ainoa miinus oli asunnon lämpötila - paluuiltanamme se oli 29, joka onneksi viileni tuuletuksen avulla.

Auto varattiin tälle kesälle kahdeksi viikoksi, jotta pääsisimme ajamaan vähän pidemmälle. Aivan loppumetreille, oikeastaan ensimmäiselle matkaviikolle asti oli epäselvää, pääsisimmekö kohteeseemme eli Pohjois-Norjaan. 

Ajoimme alkumatkan aika haipakkaa ("länsireittiä"), jotta ehtisimme Kilpisjärvelle tiettynä päivänä: viimeisenä, jolloin Uusimaa eli lähtöpaikkamme oli vielä maakunta, josta sai vapaammin siirtyä Norjan puolelle.

Menimme rajalle aamusella ja liityimme jonon jatkoksi. Kun raja-asema aukesi, pääsimme jurnuttamaan No Man`s landiin eli rajavyöhykkeelle. Tiesimme jo etukäteen, että kyseessä on koronatestijono. Saimme myös käskyn täyttää maahantulolomake. Siinä oli hieman vaikeuksia, kun emme saaneet ensin nettiä toimimaan.

Jonossa kului aikaa yli tunti, helteessä olimme onnellisia asuntoautostamme. Moni ihminen käveli katsomaan jonon pituutta, meillä lapset leikkivät pöydän ääressä. Ilman ilmastointia alkoi tosin olla hieman tukalaa. 

Meidän vuoromme koitti toki aikanaan. Kun rajavartiolaitoksen työntekijä tuli automme kohdalle, meiltä ei yllätykseksemme kysytty ollenkaan henkilöpapereita. Kysyttiin, olemmeko tulossa lomalle ja onko meillä rokotuksia.

Lopulta emme joutuneet koronatestiinkään, vaan yksi rokotus per aikuinen sekä rokotustodistukset riittivät! Pääsimme vähän helpommalla, vaikka rajanylityksestä muodostuikin historiallinen - Norjan puolelle pääsy ei varmaankaan ole koskaan ollut näin monimutkaista :D 

Takaisin Norjasta tultaessa (Nuorgam) Pysähdyimme rajalle kysymään, mitä meidän tulee tehdä. Meille kerrottiin, että mikäli olemme lomalaisia, voimme vapaasti tulla Suomeen. Minkäänlaisia jonoja ei ollut siellä päässä.

"Helppoudesta" huolimatta matkamme Norjan puolella oli kuitenkin matkantekoa korona mielessä pitäen. Käytimme maskia sisätiloissa, joissa oleskelimme mahdollisimman vähän. Kävimme katsomassa ja tutustumassa lähinnä ulkokohteisiin ja pidimme huolta turvaväleistä.

Todellisuus Norjan puolella oli kuitenkin erilainen: me olimme ne ainoat maskilliset aikuiset käytännössä joka paikassa. Näky oli helsinkiläisille oikein absurdi - Norjassa elettiin ihan tavallista elämää! 

Kauppajonoissa jne. oli toki samat turvavälitarrat kuin meilläkin, mutta ne olivat vain metrin välein ja noudattaminen oli...ei niitä läheskään aina noudatettu. Toki sielläpäin koronatilannekin on paljon lievempi. 

Matkamme onnistui rajanylitysten suhteen tosella hyvin...rva:lla oli kaksi matkasuunnitelmaa, joista toisessa oltiin Norjassa, toisessa ei. Kaiken näkemämme perusteella täytyy kuitenkin sanoa, että onneksi pääsimme Norjan puolelle!

Kuvassa ensimmäinen matkasuositus: Heti Kilpisjärven jälkeen kannattaa tsekata Rovijokfossen - hieno vesiputous käytännössä tienvarressa...vähän piti toki kävellä polkua pitkin. Alue on aidattu.





Kommentit

  1. Jotenkin tuo kuva tuo mieleen elokuvan Ronja ryövärintytär maisemat!

    VastaaPoista
  2. Kiitos hienosta reissukuvauksestasi! Meillä olisi asuntoauton remppa tai uudistaminen mielessä ja haluaisimme hankkia aurinkopaneelit asuntoautoon. Hyvä matkasuositus, Norja kiinnostaisi myös meitä kohteena ja myös vesiputouksen näkeminen. https://kauppa.caravanpalvelu.net/product-category/sahko-ja-elektroniikka/invertterit-ja-aurinkopaneelit/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys