Rikas, rakas, köyhä... ;)

Edelliseen kirjoitukseeni viitaten, olen oikein iloinen, kun ollaan vähän aikaa paikallaan. Tililläni ovat nimittäin tänä kesänä käyneet rahat vain kääntymässä :D , niin paljon olemme kulkeneet ja tehneet.

Toisaalta, pistin talven aikana pikkurahoja säästöön ja niistä kertyi lopulta ihan hyvin, joten eiköhän tästä selvitä.

Olen saanut aina rahat jollakin tavalla riittämään. Olen luonteeltani säästäväinen, ja arjessa suhteellisen vähään tyytyväinen. Kun sitten on tullut jotakin ostettavaa, minulla on riittänyt rahaa.

Silmääni pistää välillä, kun joku sanoo, että ruuasta meillä ei tingitä. Annetaan ymmärtää, että ruokamenot saavat olla pohjaton kaivo, koska pitää syödä hyvin. Kuitenkaan ei avata sitä, mitä se hyvin syöminen on.

Minusta hyvin syöminen vastaa aika pitkälle perinteistä lautasmallia....että lautaselta laajennettuna päivässä syödään tarpeeksi ja hyvässä suhteessa eri ruoka-aineryhmistä, siis pääasiallisesti. Esimerkiksi lomilla tähän ei tarvitse joka päivä päästä.

Edelleen, minusta hyvin syöminen ei vaadi niin kamalasti rahaa. Meillä ainakin kelpaavat ihan hyvin edulliset ruoka-aineet kuten peruna (uusia pottuja tulee nyt omasta maasta, jee), porkkana, omena jne.

Lihajalosteista/tuotteista esimerkiksi broilerin jauheliha on suhteellisen edullista, samoin nakit ja vaikkapa metvursti. Kala on harmittavan hintavaa, mutta uunisei on mennyt meillä ihan hyvin.

Leipiä en koe kovin kalliina, mutta mielestäni suomalainen tumma ja vaalea leipä ovat oikein laadukkaita (vrt. monien maiden "pullaleipä", joka on ainoa saatavilla oleva leipä)

Edellä kuvatuista ruoka-aineistahan saa keittämällä, paistamalla ja maustamalla vaikka mitä mukavaa. Kun arkiruoka ei ole niin kamalan kallista, on varaa halutessa ostaa ne muutamat avokadot, lohet, halloumit jne.

Luomuakin meillä on pöydässä säännöllisesti, vaikka ei ehkä joka päivä. Esimerkiksi kaurahiutaleita, rusinoita jne. ostan pääsääntöisesti luomuna.

Herkkuja, kuten karkkia meillä ostetaan vähän - itselleni ostin karkkia laivalta. Oli se ihan hyvää, mutta nyt ei taas tarvitse lisää, kenties kuukausiin. Limsoja ja sipsejä meillä ostettiin viimeksi maaliskuussa vatsataudin aikana, että sillä tavalla :D

Lasten kohdalla herkkuja ei ole vielä tarvinnut säännöstellä. Rusinat ja viinirypäleet menevät karkista, jäätelöistä jää usein puolet syömättä. Tämä tulee todennäköisesti iän myötä muuttumaan, mutta nautitaan nyt hetki.

Ehkäpä kiinnostus säästämiseen ja rahankäyttöön on auttanut siinä, että saan kuukausittaisen summan riittämään. Tosin, kun olen hoitanut lapsia kotihoidontuella, on ollut rahojen kanssa stressaavinta.

Tiedostan varsin hyvin realiteetit - minulla ei ole mahdollisuuksia omaan autoon, asunnon ostoon tai muihin isoihin hankintoihin. Toisaalta, ne eivät ole olleet kovin suuria intressejä elämässäni tähän asti. Olen kyllä kiinnostunut molemmista, mutta lähinnä tiedonhankinnan tasolla.

Tässä kirjoituksessa ajauduin puhumaan kulutuksesta ja ruuasta. Ehkäpä kirjoitan raha-asioista joskus tuonnemmin lisää.

PS. Tauko Netflixistä säästää minulta vähintäänkin kymppejä - otan sen kuitenkin ehkä joskus takaisin.

PPS. Tiedostan jonkin vaatekappaleen tarpeen usein kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin hankin sen - siinä ajassa tarve saattaa mennä ohi ja tulee säästöä ;)

PPPS. Minulla ei ole rahaa vieviä harrastuksia (tämä on ehkä vähän huijausta, akvaarion suodattimen varaosat maksoivat ihan mukavasti - tosin vaihtotarve tulee vastaan kerran n. puolessatoista vuodessa)

Kuvassa oman maan satoa viime viikonlopulta:






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe