Rajojen kokeilua - mitkä ovat tyttöjen juttuja?

Lyhyttukkaista 6-vuotiasta Naakkaa ovat viime päivien aikana pohdituttaneet monenlaiset asiat. Hän on kirjoja, lelukuvastoja ja tv-ohjelmia katsellessaan huomannut, että tytöt kuvataan lähes aina pitkätukkaisina ja usein myös mekko päällä.

Näinhän se on - elämme aikakautta, jolloin sukupuolikoodittaminen (vaatteet, lelut jne.) on mielestäni todella voimakasta.

Etsin aikanaan pienelle Naakalle vaatteita, jotka eivät ole voimakkaasti sukupuolikooditettuja. Meille tuli paljon kirkkaita värejä, raitoja ja palloja. Niitä samoja vaatteita on Touhi käyttänyt menestyksekkäästi.

Selitin Naakalle, että pitkätukkainen tyttö & mekko -yhdistelmä on kulttuurissamme perinteinen juttu. Tosin toistasataa vuotta sitten myös yläluokan pojat puettiin pieninä mekkoon ja tukkakin oli pitkä...sen jälkeen kyseinen varustus on kuulunut useimmiten tytöille.

Tai ei...kyllähän pojan tukka voi nykyään olla myös pitkä. Lyhyttykkainen tyttö näyttää kumminkin pojalta, jonka eräs äiti eskarin naulakoilla minulle totesi irvistyksen kera, kun Naakan tukka oli leikattu Naakan toivomuksesta lyhyeksi (vitsit, mikä mäntti se äiti ;) )

Naakalla oli kyllä pitkätukkaisempi mekkovaihe noin 3-4-vuotiaana.  Silloin piti olla aina mekko ja sukkikset. Se vaihe meni ohi, ja jälleen Naakan vaatteista löytyy Touhille periytettäviä vaatteita.

Vaatekauppa & Naakka eivät tällä hetkellä oikein sovi yhteen. Hän on 122-kokoa käyttävänä hieman väliinputoaja. Pienten tyttöjen vaatteet ovat varsin pieniä eli koot loppuvat usein kesken. Isompien vaatteet taas alkavat usein 128-koosta.

Jos pienempänä oli vaikea löytää mitään neutraalia, nyt se on vielä vaikeampaa. Vaatteet on todella voimakkaasti jaoteltu tytöille ja pojille. Ekoajattelu ei jyllää - tyttö ja poika samassa perheessä on vaatteiden kannalta kestämätön yhdistelmä,

Se lyhyt tukka? Naakka totesi pohdintansa lopulla itse, että eräs poika ja hän toteuttavat perinteitä eskarissa, mutta päinvastoin - pojalla on pitkä tukka ja Naakalla tyttönä lyhyt :D

Luulen, ettei Naakka ihan lähiaikoina halua kasvattaa pitkää tukkaa. Hän on viihtynyt niin hyvin lyhyessään, ja se näyttäisi kuvastavan hänen identiteettiään paremmin (siis tällä hetkellä).

En oikeastaan kampaajalle mennessä tajunnut, kuinka harvinainen se lyhyt fleda 6-vuotiaalla tytöllä nykyään on. Ilmeisesti Naakkaa itseään ei ole kommentoitu kovin ikävästi, ainakaan mitään sellaista ei ole kotiin kantautunut. Pohdintaa sen sijaan tulee, juuri erilaisia medioita seuratessa.

Lyhyttykkainen kirjan-, lelu-, tai elokuvahahmo, joka on tyttö? Se on vielä vähän hakusessa - vinkatkaa, jos keksitte :)

PS. Hyvä esimerkki varsin sukupuolitetusta brändistä nykyään on Lego - rakennelmat ovat valmiiksi pureskeltuja ja tarkalleen suunniteltu tietylle sukupuolelle. Se on vähän surullista, kun miettii, millainen legojen funktio alunperin oli.

PPS. En rakentele itselleni sukupuolineutraaleja lapsia (elleivät he itse sitä halua) - haluan vain, että heillä olisi enemmän varaa liikkua nykypäivän arvotusten ja oletusten keskellä.

PPPS. Ei me nyt varsinaisesti asukokonaisuuksia suunnitella tai vaatteilla pröystäillä ;) Naakka-rimpulan outfit pari päivää sitten retkellä Särkänniemen akvaarioon - asukokonaisuutta voinee kuvailla korostuneen suomalaiseksi, talviseksi sellaiseksi Kuoma-saappaineen (ostin ne vitosella kirpparilta) :D



Kommentit

  1. "Pikku Heidin" Heidi -tyttö oli muistaakseni lyhyttukkainen, tai tukka oli todella luonnonkihara ja siksi (kai???) lyhyt. Tästäkin on eri versioita. Jos en väärin muista, Klara -neiti ihmetteli Heidin tukkaa, mutta ystävykset tytöistä tuli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, hänellä on tosiaan lyhyt tukka :) ..onko sitten kiharuuden tai muun asian takia vai jopa muuten vain. Aika monella vuosikymmenellä on ollut tytöillä lyhyttäkin hiusmallia, varsinkin jos oikein lyhyt polkka lasketaan lyhyeksi tukaksi.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe