Digi maailmassamme

Minulla on kaksijakoinen suhtautuminen digitaalisuuteen. Toisaalta olen ns. vanhan liiton naisia, ja pidän kasvokkain tapahtuvia asioita, kirjoja, luonnon ihastelua ilman puhelinta ja kaikenlaista ilman ruutua tapahtuvaa toimintaa ihan parhaana.

Toisaalta, huomaan että on hauskaa oppia jokin uusi ja näppärä digiasia. Töissä opin koulutuksessa, kuinka eräällä ohjelmalla voi tehdä lyhytvideoita. En nyt vielä täysin osaa, mutta minulla on nyt kyseinen ohjelma työkoneellani ja voin harjoitella videoiden tekoa.

Elin useita vuosia niin vanhan puhelimen kanssa, että muistiin ei mahtunut kuin aivan välttämättömät sovellukset. Nyt kun puhelin on uusi, huomaan lisääväni sinne sovelluksia nopeaan tahtiin - viimeisenä äänikirjasovellus ja erään laivayhtiön sovellus.

Lasteni "ruutuasiat" keskittyvät nykyisin Youtubeen ja peleihin. Varsinkin Touhi tykkää katsella karttoja. Olen käsittänyt että Roblox ja Brawlstars ovat tällä hetkellä suosikkipelit. Touhia kiinnostaa videoiden kuvaaminen, mutta ainakin toistaiseksi lähinnä leikkimielellä.

Koulussa on tehty (ainakin Naakka) ns. järkeviä asioita kuten sähköpostin kirjoittamista (se tuli minun työsähköpostiini, kiitos Naakka <3 ). Minulla on muistikuva, että Naakka harjoitteli joskus menneinä vuosina näppiksellä kirjoittamista.

Kaiken kaikkiaan alakoulussa ei luullakseni harjoitella asioita syvällisesti, ehkä myöhemmin. 

Jo hieman huvittava muisto: ysärillä, teininä ollessani, tietokoneen osaaminen oikein kokonaisvaltaisesti oli suositeltava tavoite. Se oli tulevaisuuden ala ja asia, eivätkä esimerkiksi pelit vielä olleet niin kiinnostavia, että muut asiat olisivat jääneet taka-alalle. 

Hokasin omassa digikoulutuksessani, että osaamisessani olisi päivitettävää. Se, minkä kykenen omaksumaan, on rajallista, mutta luullakseni kykenen omaksumaan jonkin verran lisää. Luulen, että se on minusta hauskaa.

Toivoisin myös, että lapseni kiinnostuisivat sellaisista digiasioista, joista on hyötyä työelämässä. Toivottavasti koulussa nykyään(kin) opetetaan sellaista. Oppiminen vaatii pitkäjänteisyyttä, esimerkiksi TikTok-videoiden selaaminen ei. Onneksi kummallakaan ei ole vielä sosiaalista mediaa ;) 

Digin vastapainoksi koen, että tarvitsen oikein paljon ruudutonta aikaa. Digi kuormittaa aivoja valtavasti. Se on varmasti tullut jäädäkseen, mutta digin ulkopuolisten asioiden asemasta täytyy pitää kiinni. Siinä on nykyihmiselle tekemistä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe