Varmuusvaraston ideointia

Taisin koronapandemian alussa kirjoittaa blogiini varautumisesta. Tuolloin varautumisen syyt olivat hieman erilaiset kuin nyt. Tässä maailmanpoliittisessa (ja Suomen geopoliittisessa) tilanteessa katson parhaaksi pohtia asiaa uudelleen.

En oikeastaan halua ennustaa, kuinka todennäköistä varmuusvaraston tarvitseminen on. On hyvin mahdollista, ettemme tarvitse sitä ollenkaan. Mikäli tarvitsemme, sellainen on hyvä olla olemassa - juurikin varautumisen vuoksi.

Äkkiseltään varmuusvaraston kokoaminen tuntuu aika vaikealta, siis ainakin minun mielestäni. Kun asiaa miettii pidemmälle, se ei vaikuta niin hankalalta. Verkosta löytyy ohjeet 72 tunnin varautumiselle, mikä on mielestäni hyvä pohja.

Kyseiseltä verkkosivulta on peräisin ajatukseni luona varmuusvarasto sellaisten tuotteiden pohjalle, joita me yleensäkin käytämme. Esimerkiksi hernekeittopurkkeja, pastaa ja riisiä on helppo hankkia siten, että kaikkea on jonkin verran ylimääräistä.

Huomasin myös, että hahaa, meillä pystyy käyttämään jo keittiön alakaappeja muuhunkin kuin muovikulhojen säilytykseen :D Menneinä vuosina mitään hajoavaa tai muuten vain kyseenalaista ei säilytetty alle metrin korkeudella.

Siispä päätin luoda yhteen kaappiin pohjan varmuusvarastolle säilyvistä tuotteista, joita käytämme muutenkin. Siellä ei ole vielä muuta kuin se, mitä kaapeista jo valmiiksi löytyi. Toki tavaraa saa olla vähän lisääkin. 

Idea on, että varmuusvarasto on samalla ruoka-ainekaappi. Sieltä otetaan tavaraa ruuanlaittoon, mutta kun säilyvät tuotteet ovat selkeästi esillä, tietää, että tilalle täytyy aina ostaa kyseistä tuotetta. Täytyy vain päättää jokin vakiomäärä. 

Kirjoitan tässä lähinnä ruokatavaroista. Esimerkiksi tulitikkuja ja kynttilöitä meillä on. Lääkkeet vaativat vielä läpikäyntiä ja sen sellaista. Lähinnä minulla on säännöllisiä lääkkeitä muun muassa astman hoitoon, ja niitä saisi olla vähän pidemmäksi ajaksi.

Minulla on toki varautumisen suhteen myös erilaisia kysymysmerkkejä. Entäs lemmikkieiläinten tarvikkeet? Pullovettä valmiiksi? Astiat jakelupisteeltä haettavalle vedelle? Täydellistä suunnitelmaa ei ole olemassa, mutta olemme jo ainakin päässeet alkuun.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe