Kotiutuminen jälleen kerran sekä ekojutut, osa 3

Tänään alkuillasta Niskaset kotiutuivat melko varmasti viimeiseltä kesäreissultaan, yökylästä Naakan ja Touhin mummolasta. Elokuu sujuu luultavasti rauhallisemmissa merkeissä tai jos ei, niin kulkemiset rajoittuvat viikonloppuihin.

Rva on nyt kolmisen viikkoa noudattanut säntillisesti taas hiukan uudenlaista jumppavariaatiota, tällä kertaa iltajumppa sisältää selkä- ja vatsalihaksia joka ilta, osan fyssarin määräämistä liikkeistä sekä vaihtelevia liikkeitä.

Yhtenä iltana kokeilin lankutusta - voi ei, en meinannut pysyä koko asennossa! En kyllä ymmärrä, miten se oli niin vaikeaa, eihän edellisestä lankutuksesta ole kuin, hmm..yli puolitoista vuotta! Täytynee harrastaa lajia jatkossakin.

Iltajumppani ei todellakaan ole pitkä, suoriudun siitä noin vartissa. Mieleni tekisi kokeilla joskus kotona hiukan pidempää kotijumppaa, esimerkiksi puolen tunnin. Josko tulisi joku kerta sopiva väli, niin kokeilisin...

Sitten ekojuttuihin...huomasin, etten ole vähään aikaan kirjoittanut niistä, joten lienee paikallaan ottaa itseään niskasta (ei kipeästä kohdasta) kiinni.

Tämän ekokirjoituksen aiheena olkoon vaatteet (voi, mikä mukavan simppeli ja helposti rajattava aihe). Aloitan sillä, että niitä tuntuu pyörivän joka paikassa, neljänkokoisia sellaisia. Niitä tulee meille kaupasta, mutta kiitettävässä määrin myös käytettyinä ja kirpputorilta.

Mihin niitä sitten poistuu? Ajankohtaisin vaatteisiin liittyvä ekotekoni lienee rikkinäisten ja kuluneiden vaatekappaleiden kerääminen "lumppukassiin" roskiksen sijaan. Vaatteet viemme keräyspisteeseen, josta ne päätyvät toivon mukaan uusiokäyttöön.

Hyväkuntoiset, esimerkiksi lasten pieneksi jääneet vaatteet menevät joko Uff:lle tai MML:n kirpputorille. Suuren osan Naakan pienistä vaatteista on tähän mennessä perinyt Touhi. Koska lapset ovat eri sukupuolta, tämä kierrätys voi jatkossa vähentyä.

Entäs rva ja hra? Me molemmat käytämme suurimman osan vaatteistamme niin loppuun. Tosin hra:lta meni hiljattain monta pussillista vaatteita UFF:lle, sillä hän oli, hmm, kasvanut vuosien aikana ulos vaatteistaan.

Rva sen sijaan...vaatehankinnat eivät ole viime vuosina olleet ollenkaan ekologisen säästeliäitä, painoni on nimittäin vaihdellut 20 kilon haarukassa laidasta laitaan (suurin osa onneksi raskauksia,). Päällys- ja alusvaatteetkin ovat vaihtuneet useaan kertaan.

Ehkäpä nyt seuraa tasaisempi kausi, ja dramaattiset muutokset tapahtuvat -jälkikasvumme koossa. Siksi rva on asettanut tavoitteita vaatekulutuksensa suhteen:

- lastenvaatteiden hankkiminen käytettyinä
- uusina hankitut vaatteet tarpeeksi laadukkaita
- Suomessa valmistetut vaatteet - hanki useammin!
- Mieti, mitä vaatteita perheenjäsenet oikeasti tarvitsevat (puoliso saa toki päättää omistaan)
- rikki menneiden vaatteiden korjaaminen
- vaatteiden pesu oikeissa lämpötiloissa

PS: Paljon inspiraatiota vaateasioihin olen saanut kuluneen vuoden aikana Marie Kondon kahdesta teoksesta (se paljon puhuttu konmarittaminen) sekä erityisesti Rinna Saramäen kirjasta Hyvän mielen vaatekaappi

PPS: Hra olisi halunnut lahjoittaa vanhat vaatteensa kodittomille. Me emme onnistuneet löytämään sopivaa lahjoituspaikkaa pääkaupunkiseudulta. Olisiko kenelläkään vinkkejä?




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe