Huolehdi itsestäsi

Nyt blogi päivittyykin niin että! Pyrin kirjoittamaan blogiini säännöllisesti, ainakin kerran viikossa. Välillä tulee pidempiä taukoja, kaiken kaikkiaan aikaa kirjoittamiselle löytyy, kun lapset ovat kokonaan poissa kotoa.

En ole yhtään yöihminen, eli en käytännössä koskaan hanki tekemisilleni lisäaikaa yöstä tai hyvin varhaisesta aamusta. Tykkään nukkua ja tarvitsen lepoa yöaikaan, muuten mistään ei tule mitään. Siksi tekeminen on pakko mahduttaa aamuihin, päiviin ja iltoihin.

Minulla on käytännössä lastenhoitoa aamusta iltaan, useimmiten iltavapaa alkaa yhdeksän ja puoli kymmenen välillä. Sen jälkeen en vaadi itseltäni juuri mitään.

Lapset palautuvat tällä kertaa luokseni vasta maanantaiaamuna. Yleensä palautuminen tapahtuu sunnuntai-iltana, mutta nyt he ovat reissussa. Hieman pidempi lapsivapaa antaa myös mahdollisuuden kuunnella ajatuksiaan ja tehdä asioita omassa, rauhallisessa tahdissa.

Jostakin syystä mielessäni on viime päivinä ollut omasta itsestä huolehtiminen. Tarkemmin, mitkä kaikki osat kehostani (ja mieleni sisältä) olen viimeksi käynyt läpi ja suorittanut...öö, vuosihuollon!

Ennen lapsia ajattelin asioita ihan eri näkökulmasta. Nyt ymmärrän todella paljon paremmin, miksi minun täytyy huoltaa itseäni. Pikkulapsiarki on kuluttavaa sekä henkisesti että fyysisesti, eli on huolehdittava, että tietyt perusasiat pysyvät kunnossa.

Eräs kerta, kun heräsin tähän, oli, kun toinen vanhemmistani huomasi, että kantapäideni iho on huonossa kunnossa. Se lohkeili ja pieni haavakin oli syntynyt. Aiemmin olisin sanonut, että mitäs tuosta.

Nyt ajattelin, että joo, olen minä sen tiedostanut, mutta en ole huolehtinut asiasta. Paksummatkaan voiteet eivät auttaneet, ja olin antanut asian vain olla. Tiedostin myös sillä hetkellä, etten voi olla hoitamatta asiaa kuntoon, sillä pahan tulehduksen kanssa jalkani ei toimisi normaalisti, enkä pystyisi tekemään puistojuttuja tai muutakaan liikkumista vaativaa normaalisti.

Tämä esimerkki oli pieni, mutta opettavainen. Koska minulla on toisia ihmisiä huolehdittavanani, en voi jättää asioita kehossani huonoon kuntoon, oli kyseessä kantapää tai isompi juttu.

Seuraava asia, joka rva:n pitäisi ehdottomasti huolehtia, on hammaslääkäri. Suussa ei tunnu ikävältä, mutta edellisestä tarkastuksesta on yli vuosi. Minulla on tietyllä tavalla ongelmahampaat. Kiille on kulunut tietyistä kohtaa (ilmeisesti tämä ei ole viimeisen kymmenen vuoden juttu, kulumat ovat tapahtuneet joskus teini-iässä syystä, jota en ole keksinyt. En ole tehnyt oikein mitään, mikä huonontaisi hammaskiillettä).

Hampaani ovat myös taipuvaiset lohkeilemaan, ja hampaanpalasia on jouduttu "liimailemaan" moneen kertaan. Karies taas tuntuu löytävän pienetkin lohkeamat alta aikayksikön, eli reikiä syntyy niihin kohtiin.

Hoidan hampaitani pesemällä ne. Parantamisen varaa olisi hammaslangan käytössä (käytän liian harvoin) ja siinä, että ottaisin sähköhammasharjan käyttöön (en tykkää siitä).

Sitä seuraava asia on epämiellyttävämpi: gynegologi. Sielläkin pitäisi kai käydä säännöllisesti, ehkä  36-vuotiaan ei kuitenkaan tarvitse käydä kovin usein. Käydä pitäisi kuitenkin aivan varmasti useammin kuin rva käy!

Olen aina ollut herkkä siltä alueelta, ja sellaista gynekäyntiä, jossa homma ei juurikaan sattuisi, ei ole tapahtunut. Viimeksi kävin ikäluokkakäynnillä, papa-kokeessa pari kuukautta Touhin syntymän jälkeen...ja taas tuli trauma.

Homma nimittäin kesti ja kesti. Hoitaja kommentoi, että alueen anatomia on oikein poikkeava, mikä sentään johtui hiljattaisesta raskaudesta eikä mistään synnynnäisestä. Rva jännitti enemmän, mitä pidemmän aikaa kului, ja hoitaja käski rentoutumaan. Arvatkaa, oliko vaikeata!

Kun juttu tuli viimein valmiiksi, rva vetäisi housut jalkaansa ja kipitti tiehensä! Kohta pitäisi varmaan taas mennä, auts!

PS. jalkapohjiini tehonnut voide on nimeltään Calmuril

PPS. varaan sen hammaslääkärin mahdollisimman pian.

PPPs: Mieltäni hoidin perjantaina vieraillen kasvitieteellisessä puutarhassa. Lummehuoneen fiilis on ainutkertainen:



Kommentit

  1. Ihon kuivuminen seurauksineen on kyllä asia johon "herää"! Nim. Nykyään babyoilin suurkuluttaja :D se muuten toimii tehokosteuttajana jalkapohjiin myös! Pari pisaraa jalkavoiteen sekaan niin hyvin toimii :) Juu, tiedän että kuulostaa oudolta :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys