Kurkistus parvekkeelle

Rva on päätynyt näillä helteillä ottamaan rauhallisesti. Koska keho ei kuumasta tykkää, kaikki on koko ajan vähän raskaampaa kuin tavallisesti. Eniten häiritsee unenpuute - nukahdin viime yönä yhden jälkeen ja heräsin puoli kuudelta, jonka jälkeen uni ei enää tullut.

Kuitenkin, tempaisin aamupäivällä kokoamalla ikean kukkahyllyn (aika korkea, parvekkeelle. En ole kovin hienomotorinen tai hyvä hahmottamaan sääntöjä, mutta kyllä se hylly miltei valmiiksi tuli. Enää tarvitsen reiät seinään kiinnittämistä varten - siihen en omista välineitä.

Parvekkeeni on siinä mielessä hankala, että se on varjossa iltapäivään, jonka jälkeen ollaan suorassa auringonpaisteessa iltaan asti. Mikään istuskeluterassi se ei näillä keleillä ole, siis varsinkaan iltapäivällä.

Lisäksi ongelmana on (kasvien kasvatuksen kannalta) hyvin korkea kaide. Se on umpinainen ja parveke on lasitettu. Tämä tarkoittaa, että lattiatasossa ei voi pitää oikein mitään kasveja, se on koko ajan varjossa.

Nyt "viljelmäni" ovat olleet kaksi parveketomaattia (ostin taimitarhalta alkukesällä), jotka eivät kasva juurikaan korkeutta, ja tuottavat kirsikkatomaatin kokoisia tomaatteja. Tällä viikolla satoa on tullut joka päivä.



Naakka valitsi samaiselta taimitarhalta kirkkaanpunaisen petunian, joka on yllätyksekseni sinnitellyt hellejaksot ihmeen hyvin. Petuniaa minulla ei ole tainnut ennen ollakaan.



Lisäksi meillä on "amppelikukka", jonka nimeä en todellakaan tiedä. Sekin on kestänyt helteet hyvin, joskin se vaatii nostoa lattiatasoon kovimpien paahteiden aikana. Tämä taitaa olla ensimmäinen kesäkukka amppelissa, mikä minulla on tässä asunnossa ollut. 



Tämän kesän yrtit ovat salvia ja sitruunamelissa, ihan vain virkistykseksi ja vaihteen vuoksi. Salviasta voisi kuivattaa teetä, ellen kuivata koko yrttiä kuoliaaksi ennen sitä. Sitruunamelissankin voi käyttää vaikka mihin - esimerkiksi sitruunan tilalla mausteena ruuissa.




Lopuksi, Naakalla on toinenkin "oma" kukka, ihmekukka, jonka taimet olemme kasvattaneet siemenestä. Se ei vielä kuki, ja voi olla minkä värinen tahansa - odotamme mielenkiinnolla.



Luulen, että olen tykännyt kasvijutuista lapsesta saakka. Seurasin aina mielenkiinnolla perheen ja lähisuvun aikuisten huonekasveja ja ulkokasveja. Kasvun ihme siemenestä kasviksi ja edelleen satoa tuottavaksi on yksinkertaisesti niin kiinnostavaa, etten voi kuin suositella kokeilemaan.

Tulevaisuudessa on hyvinkin mahdollista, että puutarhaharrastukseni laajenee parvekkeelta puutarhapalstalle - olen nimittäin jonossa lähellä sijaitseville palstaviljelmille, ja olen jonossa kärjessä (neljän vuoden jonotus, huh).

PS. Suosikkini, marjanpoiminta taitaa tänä kesänä jäädä vähemmälle. Mökkireissulla näin oikeasti ensimmäistä kertaa elämässäni palaneita puolukan- ja mustikanvarpuja. Metsäpalo ei onneksi ole iskenyt mutta kuumuus ja kuivuus ovat.

PPS. Ihmekukka ja yrtit ovat hyllyssä, jonka hiki hatussa kokosin tänään.



Kommentit

  1. Amppelikukkasi taitaa olla japaninkello, oma suosikkikukkani koko päivän auringonpaisteiselle parvekkeellemme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, kiitos tiedosta :) On kyllä kasvanut tuolla oikein hyvin, mitä nyt välillä on tarvinnut siirtää varjoon toipumaan. Kukkiakin tulee koko ajan kiitettävästi!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys