Naiseus - 30 vuotta kuukautisia

Tajusin tässä, että minulla on ollut kuukautiset 30 vuotta. Se on arkinen tapahtuma, joka on kumminkin välillä aika työläs. Vaikka olen kirjoittanut kaikenlaisista aiheista, en ole tainnut edes sivuta asiaa omalla kohdallani.

Divin-pojan kummeina olemme lukeneet kuukautissyrjinnästä Burundissa ja muualla. Koska vessaintimisteettiä ei ole, tytöt jäävät pois koulusta kuukautisten aikana. Se jättää heidät jälkeen säännöllisesti.

Onko kuukautissyrjintää Suomessa? Sanoisin, että eipä se ainakaan kovin puhuttu aihe ole. Kuitenkin, esimerkiksi työterveys jättää kaiken naiseuteen liittyvän yksityiselle sektorille, eli käytännössä ihmisyydestämme jää työterveydenhuollossa naiseus pois - se on aika iso osa meitä.

Mitä esimerkiksi terveyssidepaketti maksaa - no, muutamia euroja. Joillakin menee kuukautisten aikana yksi paketti, joillakin 10 - se on jo aika paljon rahaa kuukausittain. 

Minun kuukautiseni alkoivat 12-vuotiaana eli yläasteen alussa. Olin alkuun aika kauhistunut. Toki tiesin asiasta, mutta koko homma kuulosti valtavan työläältä. Ainakin silloin kuukautisiin liittyi paljon häpeää. Muistan ajatelleeni vain, millaisia asioita en nyt sitten saa tehdä.

Kuukautisarki olisi ehkä sujunut helpommin, mikäli minulle ei olisi sattunut kovat kuukautiskivut. Se muuten sattui - ja kipu oli sellaista pyörryttävää. Sinnittelin koulussa jotenkuten. Kovien kipujen aika jatkui yliopistoon saakka. Siellä jouduin pari kertaa lähtemään kesken luennon, kun rupesi heitättämään särkylääkkeestä huolimatta.

Kun sain lapsia, kovin, se pyörryttävä, kipupiikki helpotti. Aika pian kuukautiset alkoivat kuitenkin tihentyä - ja kivut alkoivat jo pms:n aikaan. Minulla alkoi olla menkat 3 viikon välein. Hain välillä rautatablettikuurin.

Vasta myöhemmin ymmärsin, että esivaihdevuoteni taisivat alkaa viimeistään 36-vuotiaana. Niihin kuuluu muun muassa menkkojen runsastuminen ja tihentyminen. Nyt 42-vuotiaana elän edelleen suhteellisen tiheän kuukautiskierron aikaa.

Kierto on ajoittain myös epäsäännöllinen - ja menkat alkavat välillä "niagaramaisella" vuodolla. En osaa päättää, onko verilammikosta herääminen aamuyöllä vai homman käynnistyminen työpaikalla ärsyttävämpää.

Syytä kuukautiskipujen alkamiseen viikkoa tai jopa puoltatoista ennen kuukautisia ei kohdallani ole osattu selvittää. Endometrioosi oli yksi epäilyn aihe, mutta sellaista ei ole minulta löytynyt. Minulla nyt vain on kuukautiskipuja kaksi viikkoa kuukaudesta.

Kaikesta säädöstä huolimatta menkat ovat (vielä) osa minua ja selviydyn hommasta rutiinilla. Silti, huomaan monenlaisesta suorapuheisuudestan Siitä huolimatta suhtautuneeni hommaan "hys hys" - meiningillä. Se korjautukoon nyt.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Lasten merkkivaatebuumi - tulipahan koettua