Ekojuttuja - minusta tuli muovinkerääjä!

Lyhyt ilmoitusasia: lisäsin blogiini mainokset ja otan ne pois, mikäli homma ei toimi.

Sitten... Meille tuli syksyllä taloyhtiöön muoviroskikset! Tykkään kierrättää, mutta muovin kanssa meni monta kuukautta ennen kuin keksin, miten kierrätys kannattaa järjestää. Täällä pk-seudulla asioiden kierrättäminen on sinänsä helppoa, kun keräyspisteet löytyvät usein ihan omasta roskiskatoksesta.

Ongelmana minulla kuten monella muullakin täällä on kierrätysastioiden sijoitus asunnossa. Roskiksille tarkoitetuissa alakaapeissa ei ainakaan meillä ole yhtään ylimääräistä tilaa. Sinänsä kolmioni vanhassa talossa on omasta mielestäni tilava, mahdumme tänne todella hyvin.

Minulla on kaksi tiskiallasta vierekkäin, joten alakaappi on onneksi sitä leveämpää mallia. Siellä on ollut seka- ja biojäteastiat, metalli ja lasi. Kartongit, pantilliset pullot ja tölkit sekä keräyspaperi ovat epäesteettisesti vaatehuoneen lattialla. Tekstiilijätepussi on vaatekaapissani.

Muovinkeräys on ollut ongelma, kunnes keksin tänään, että minullahan on perkule sentään vaipparoskis vessassa. Koska muovinkeräykseen menevän sekajätteen määrä on itse asiassa hyvin pieni, se voi hyvin mennä vaipparoskikseen, joka on muutenkin sekajätettä.

Näin ollen, rva on virallisesti siirtynyt muovinkerääjiin =)

Onko siitä hyötyä? Muovijätteen uusiokäyttö on lukemani perusteella kehittyvä ala Suomessa. Osa menee uusiokäyttöön, osa ainakin pk-seudulla poltettavaksi, ja se hyödynnetään energiana.

Minusta on jo lupaavaa, että osa käytetään uusiksi. Osa menee sinne minne sekajätekin, mutta ainakaan se ei mene enää nykyisin kaatopaikalle. Luulen, että uusiokäyttö lisääntyy tulevina vuosina, kun ala kasvaa ja kehittyy.

Toinen hyöty on henkilökohtainen: lajittelu sopii luonteeseeni ja minusta on mielenkiintoista nähdä, miten paljon jätän mitäkin materiaalia jälkeeni. On ollut mielenkiintoista huomata, että suurin osa sekajätteestäni on itse asiassa kierrätyskelpoista pakkausmateriaalia.

Olen itse ollut jo niin monta vuotta lajittelussa sisällä, että minun on vaikeaa ymmärtää, miksi niin useat eivät lajittele jätteitä. Ymmärrän tämän kyllä tapauksissa, joissa asutaan syrjässä ja keräyspisteet on vaikea tavoittaa.

Muuten rva ei voi kuin kannustaa kierrättämään. Se ei ole niin vaivalloista kuin luulisi, ja itse tuotetun jätteen määrä ja laatu ovat mielenkiintoisia asioita.

PS. Eilen pari naapurin tyttöä lasten kavereina vapautti rva:n ohjelmoimasta iltapäivää/iltaa - jee!

PPS. En ymmärrä, miksi lasten täytyy lauantaina herätä klo 6, kun viikolla niitä saa kiskoa ylös sängystä melkein tuntia myöhemmin.

PPPS. Rva:n hurja pulkkamäkisessio päättyi lumisesti - tässä rva keikistelee pulkkamäen jälkeen ;) :


Kommentit

  1. Toivottavasti asunnoissa huomioidaan jatkossa paikat eri roskiksille.. nim. haasteellista oli. Muovijätteen lajittelu oli kanssa mielenkiintoinen kokemus:Siinä melkein järkyttyi muovijätteen määrästä suhteessa muuhun jätteeseen. Vaikka muovi meneekin uusiokäyttöön, oli se määrä silti hämmentävä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe