Erkaantuneet vatsalihakset

On ollut vauhdikasta! Rva ei ole ollenkaan vauhdikkaalla päällä, mutta on pakon edessä viilettänyt menosta toiseen. Touhi ollut oma mahdoton itsensä (maanantaina se kaatoi joulukuusen, tiistaina se onnistui rikkomaan eteisen lampun, älkää kysykö miten...)

Myös 5-vuotias Naakkasemme kekkaloi paikasta toiseen. Huomaan jo mielessäni suunnittelevani ensi joululomaa sillä tavalla, että lapset ovat toisen lomaviikon lopusta pari päivää varapäivähoidossa...

Toisaalta, on ollut ihanaa olla porukalla ja siinä vauhdissa.

Huomaan niskani ja yläselkäni olevan varsin jumittuneessa tilassa, siitäpä havahtuneena taidan tilata itselleni hieronnan viikonlopulle. Poikkeuksellisesti nyt on ollut muutakin kuntoutusta ilmassa.

Olin nimittäin keskiviikkoaamuna (se myrskypäivä) fyssarilla. Siellä tutkittiin vatsalihaksiani, koska niissä on raskauden (tai raskauksien) jäljiltä pieni erkauma. Ei se oikeastaan ole edes kovin pieni, mutta on kuulemma todennäköisesti mahdollinen kuroa umpeen voimistelun avulla.

Sain spesiaaliliikkeitä, ja teen niitä nyt kuukauden, jonka jälkeen katsotaan tilanne uudelleen.

Erkaantuneet vatsalihakset ovat varsin yleinen ongelma, josta on alettu puhua vasta viimeisen vuosikymmenen aikana. Yleisesti ottaen diagnosoinnin joutuu kokemukseni mukaan tekemään itse - samoin huolehtimisen, että löytyy asiaan perehtynyt fyssari.

Rva onnistui ilokseen työterveyden kautta molemmissa. Rva:n oireina ovat olleet erityisesti alaselän väsyminen ja vatsan pallomainen muoto. Alaselän väsyminen on puolestaan vaikeuttanut istumista, seisomista ja vähän kaikkea.

Kun alaselkä on toiminut huonosti, myös yläselän ja niskan oireet ovat lisääntyneet.

Rva on suhteellisen toiveikas vatsalihastensa suhteen. Sitä, olisiko ohjeistus ollut noin ripeää, ellei rva olisi kouluttautunut vuosien varrella tuomaan terveysongelmansa määrätietoisesti esiin, en tiedä.
Luulen, ettei asia olisi edennyt.

PS. Tänään siirrymme päiväretkelle Turkuun - pallottelemme Turun linnan ja Aboa Vetuksen välillä. Historia-orientoitunut Naakkasemme tekee valinnan.

PPS. Rva on pohtinut, ottaisiko jonkinlaisen kirjahaasteen tälle vuodelle. Olisi mukavaa katsoa, kuinka monta kirjaa luen vuoden aikana.

PPPS. Akvaarioonkin muutti uusia sinihohtoisia asukkaita - jos saan heistä kunnon kuvia, kirjoitan jutun myös blogiin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe