Itse tehdyt vesivärit

Viimeiset puoli vuotta (se koko syksy) ovat olleet uuvuttavaa aikaa, eivätkä vähiten sään takia. Ei puhettakaan, että rva olisi jaksanut vääntäytyä mihinkään luovaan toimintaan. Hyvä kun jaksoi siirtyä paikasta toiseen.

Viimeisen kuukauden aikana valon määrä on onneksi lisääntynyt, ja hups hei, rva on taas löytänyt kadotetun luovuutensa - ainakin osan siitä.

Minua on aina kiehtonut, miten voi valmistaa itse erilaisia asioita. Olen kuitenkin alkeellinen piirtäjä, keskinkertainen neuloja ja surkea nikkari. Kuitenkin, jotakin pientä voi aina yrittää, mikäli projekti ei ole liian vaikea.

Löysin pari viikkoa sitten vesivärien ohjeen. En oikeastaan ollut tullut ajatelleeksi, että niitä voi oikeasti valmistaa itse. Koska vietin lasten kanssa viime viikonlopun kolmisin, tarvitsimme ulkoilun lisäksi tekemistä myös sisälle.

Vesiväreihin tarvittiin:

1/2 rkl ruokasoodaa
1/2 rkl etikkaa
1 tl hunajaa
1/2 rkl peruna- tai maissitärkkelystä
elintarvikevärejä (värjäävät ruuat, kuten esimerkiksi mustikkamehu käyvät myös)

Aineksista muodostui sihisevä seos, jonka jaoimme jugurttipurkin pohjista tehtyihin pieniin astioihin. Kun seos oli astioissa, laitoimme niihin elintarvikevärejä ja sekoitimme. Seoksen kuivuminen kesti seuraavaan päivään, jolloin värit olivat valmiita.

Mitä tästä opimme? No, opimme, kuinka kaikkea ei todellakaan tarvitse ostaa valmiina kaupasta. Opimme myös tilavuuksista: olisi kannattanut heti tehdä kaksinkertainen annos, niin olisi saanut hieman enemmän väriä ja esimerkiksi neljä vesivärinappia.

Lasten mielestä tämä oli hauska kokeilu, ja Naakka ilmoittikin, että haluaa tehdä seuraavaksi saippuaa :D Minulle nousivat mieleen sianluut, joita keittäisin kattilassa jne., mutta lähempi perehtyminen osoitti, että verkkokaupat myyvät valmiita tarvikepakkauksia, eli sellaista odotellessa...

Valmiit värit osoittautuivat kauniiksi. Teimme tarkoituksella sinisen, punaisen ja keltaisen vesivärin, joista voisi sekoittaa muita värejä. Keltainen näytti ihan oranssilta, mutta paperilla kuitenkin keltaiselta.






Kommentit

  1. No joo,itseänikin kiinnostaa vesivärien valmistus.Enää ei saa esim.venäläisiä vesivärinappeja ja tuubeja mistään.Joitain huonoja tai erittäin kalliita Wind.värejä kyllä saa.Sinelli myy nestemäistä Tanskassa valmistettua mutta suhteellisen kallista sekin.Laadulliisesti se on kyllä parasta.
    Hyvän ja huonon vesivärin (siis akvarellin)erottaa siitä miten se tunkeutuu esim.sanomalehtipaperin lävitse.
    Ja siitä seuraavaan asiaan eli tarvitsisin sitä nimenomaan sanomalehdissä olleiden sarjakuvastrippien värjäykseen.
    Tärkeimmät värit on tietenkin kaikki punaisen sävyt ja vihreän ja keltaisen muunnokset.
    Siis mistä saisin sitä,niitä???

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys