Mökkijuhannus 2021

Pääsin (lapset toki mukana) viimeinkin kesämökille. Mökki oli jo ollut mielessä, erityisesti hellejakson aikana. Koska oli niin hyvä sää, juhannus oli oikein loogista viettää kesämökillä. Menimme paikan päälle perjantaina ja tulimme sunnuntaina kotiin.

En koe itseäni himomökkeilijäksi, ennemminkin sellaiseksi, joka tykkää mökkeillä, mutta ei liian pitkiä jaksoja kerrallaan. Toisaalta, ajatukseni olisi varmaankin ollut toisenlainen, mikäli perheeni kesämökki sijaitsisi kaukana kodistani.

Kesämökki, jossa vietin paljon aikaa lapsuudessanikin (lähinnä kesäisin), sijaitsee hieman yli tunnin ajomatkan päässä meiltä, Uudenmaan rajojen sisäpuolella. Se on järvenrantamökki, rakennettu isäni suvun maille (näin niin kuin suurin piirtein, omistuskiemurat eivät ole tässä olennaisia).

Joka tapauksessa, paikalla on suvun kannalta merkittävää historiaa, sillä edeltäjämme asettuivat paikalle 1800-luvun alussa. Muutama melkein niin vanha piharakennus alueelta löytyy. Maanviljelys on sammunut, nykyään paikka on kesämökkikäytössä.

Vien lapseni mielelläni mökille. Teemme siellä varmasti tavallistakin tavallisempia mökkiasioita, kuten uimme ja saunomme. Käymme myös yleensä reissun aikana lähimmässä asutuskeskuksessa ostoksilla, joskus myös joissakin paikallisissa nähtävyyksissä.

Tänä juhannuksena olisin vienyt lapset juhannuskokkoa katsomaan, mutta harmillisesti se ei metsäpalovaaran takia onnistunut. Meillä oli kuitenkin paljon muuta tekemistä, esimerkiksi...

- Naakalla oli seuranaan melkein samanikäinen serkkutyttö, oikeastaan pikkuserkku. Tämä paransi varmaankin molempien tyttöjen viihtyvyyttä :) Seuraavaa mökkivisiittiäni katselemme niin, että tytöt pääsisivät samaan aikaan mökkeilemään.

- uimavesi oli niin lämmintä, että jopa rva molskahti järveen vaivattomasti. Uiskentelin matalalla Naakan kanssa, jolla ei uimataitoa vielä ole. Naakka on hyvin varovainen, mutta reipastui mökillä valtavasti.

- Yritin löytää kauppareissulla lapsille sopivankokoiset pelastusliivit, mutta onnistuin löytämään vain yhdet. Touhikin ylittää jo pienten liivien kilorajan, joten uudet liivit täytyy löytää seuraavaksi mökkeilykerraksi, mikäli aiotaan veneillä.

- minusta oli mukavaa tavata mökillä sukulaisiani, erityisesti serkkujani, joiden kanssa itse jaoin lapsuuteni kesät :) Olemme nyt neljänkympin hujakoilla, mutta tietyt asiat eivät koskaan muutu. Mökkiympyrät ovat oivallinen paikka tavata.

- Puuliiterissä oli pirullinen ampiaispesä, jota varoessa meni hivenen aikaa, kun ne takka- ja saunapuut oli kyseisestä paikasta pakko hakea. Vaikka olen oikein kätevä monissa mökkiasioissa, ei ampiaispesien myrkyttäminen toistaiseksi kuulu niihin.

- Jos lapsilta kysyttäisiin (menivät nyt jo nukkumaan), hauskinta mökillä on luultavasti vesiletku :D Kannatti raahata pumppu järveen pusikon läpi. 

- Menimme mökille perjantaina, ja ruutu (Naakan puhelin) avattiin vasta sunnuntai-iltapäivänä. Siihen saakka lapsilla riitti kaikenlaista muuta mahdollista tekemistä. Toki sunnuntaina sitten oltiin puhelimella oikein intensiivisesti...

- Kerroin lapsille myös juhannustaioista: seitsemän erilaista kukkaa tyynyn alle, unessa (mahdollisesti) tuleva puoliso. Naakka kävi ajatuksella valitsemassa omansa aattoiltana kukkakedolta. Nukkumaan mennessä Touhia alkoi harmittaa eikä hän suostunut nukkumaan ilman kukkia. Kävinpä sitten hakemassa Touhille niityltä ne seitsemän erilaista kukkaa...neljävuotiaani nukahti heti.

- Kun silmäni vältti kauppareissulla, ostoskärryyn oli tipahtanut täysin typerännäköinen iso, kelluva joutsen - lapset olivat ikinonnellisia. Joutsenella kelluminen taitaa vaatia hieman harjoitusta, pinta muuttuu liukkaaksi vesiroiskeista...



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe