Lasten raha-asiat - viikkoraha

Me asumme ison kauppakeskuksen lähellä. Sinne on lyhyt kävelymatka. Lapset näkevät paljon kivaa ostettavaa sekä lähinä että verkossa. Se aiheuttaa meillä säännöllisesti keskusteluita rahankäytöstä. 

Koska lapset ovat alakoulussa, viikkoraha-asiat ovat tulleet ajankohtaisiksi. Meillä viikkorahakäytäntö oli pitkään kaksi euroa/viikko. Aika paljon unohdimme antaa lapsille rahaa, eikä heillä ollut ilmeisesti niin suurta merkitystä sille.

Nyt he ovat taas kasvaneet, ja varsinkin Naakka 11-vee alkaa olla aika tietoinen viikkorahan maksusta. Koulussa oli tullut puhe ( :D ihanaa) viikorahan suuruudesta. Aika moni Naakan ikäinen saa viisi euroa viikossa. 

Viisi euroa on minusta jo melko suuri raha, tosin en ihan täysin ymmärrä inflaatiota 90-luvulta tähän päivään ;) Päädyin Naakan isän kanssa kuitenkin seuraavanlaiseen käytäntöön: Naakka saa viisi euroa viikossa, mikäli koulussa ei tule viikon aikana läksyunohduksia. Muutoin viikkorahasumma on kaksi euroa.

Halusin näin merkittävään viikkorahan korotukseen jonkun ehdon. Naakalla on ollut läpi alakoulun varsin paljon läksyunohduksia. Hän protestoi alkuun ja ensimmäinen viikko ei onnistunut. Sen jälkeen homma yllättäen helpottui, ja Naakka on "tienannut" viisieuroisensa joka viikko.

Touhi tokaluokkalainen saa edelleen kaksi euroa viikkorahaa. Voimme katsoa parin vuoden sisällä rahan korotusta, mutta mielestäni kaksi euroa riittää 8-vuotiaalle hyvin.

Mitä lapset sitten rahalla tekevät? Olen puhunut heille, että viikkorahasta voi laittaa myös vähän säästöön. Naakka osaa jo taktikoida. Hän on säästänyt rahaa hankkiakseen jonkin vähän isomman jutun. Touhi ei nyt ehkä vielä ole tässä vaiheessa.

Luulen, että säästäminen konkretisoituu siinä vaiheessa, kun korttimaksut tulevat mukaan kuvioon. Silloin heille voi avata käyttötilit. Käsittääkseni he voivat silloin nähdä, paljonko tilillä on rahaa ja kenties into summan kasvattamiseen herää.

Lapsilla on myös säästötilit. joille lähinnä isovanhemmat ovat laittaneet syntymäpäivien aikaan rahaa. Tämä helpottaa monessa asiassa. Säästötileiltä on hankittu isompia juttuja kuten lasten puhelimet sekä maksettu harrastusmaksuja. Näitä tilejä hallinnoimme me huoltajat. 

Mielestäni järkevä rahankäyttö on asia, jota on hyvä opettaa lapsille pienestä pitäen. Toisaalta en halua olla liian tiukka, koska kivoja juttuja on mukava välillä saada, ja toisaalta kokeilemalla oppii. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Lasten merkkivaatebuumi - tulipahan koettua