Sauna ja toinenkin hyvinvointiteko

Olen aina tykännyt saunomisesta. Meillä ei ole tässä asunnossa omaa saunaa. Talo on rakennettu 1981, eikä silloin ollut usein tapana rakentaa omaa saunaa asuntoihin, vaan saunassa käytiin talon saunassa omalla saunavuorolla.

Minäkin olen ihan pienenä käynyt kerrostalosaunassa, kunnes perheeni muutti omakotitaloon. Siellä sauna oli ensimmäiset vuodet perinteinen alakertasauna, jossa kaikki tapahtui peseytymistä myöten samassa tilassa. Sen jälkeen sauna remontoitiin niin, että sauna- ja suihkutilat olivat erilliset.

Nyt aikuisena olen saunonut lähinnä satunnaisesti. Vanhempieni luona, uimahallissa, joskus saunavuorolla, mökillä... Saunomisessa on siis ollut aina jotakin juhlallista, koska se ei ole kuulunut meidän arkeen.

Talossamme on lenkkisauna. Se on arki-iltana, ja naisten vuoron aika on mukavan pitkä, kokonaista kaksi tuntia. Nyt päätimme viimein kokeilla sitä Naakan kanssa. Kysyin toki Naakan mielipidettä asiasta, ja hän piti sitä hyvänä.

Toki varoittelin, että siellä voi olla muitakin - no ei ollut. Saunoimme ja peseydyimme rauhassa. Kävimme kurkkaamassa "ulkoterassia" (puulla vuorattu pikkuinen alue, ei näkyvyyttä pihalle). Se oli liian pölyinen. Ehkä talvella se voi olla hauska.

Päädyimme yhdessä siihen, että käymme lenkkisaunassa myöhemminkin. Perheen miehet pohtivat, että voisivat käyttää miestenvuoroa, joka on tuntia aikaisemmin. Katsotaan, kuka saunaan ensi viikolla menee. 

Minä kävin viime viikolla kampaajalla. Annoin silloin kampaajalle vapaat kädet. Reippaasti yli olkapäiden ulottuva tukkani lyheni kymmenisen senttiä, ja siihen tuli myös tumma sävyte. Minulla on edelleen sekavärinen tulla 1,5 vuoden takaisesta kotivärjäyksestä. Se oli aikanaan hieno, mutta ei nyt enää. 

Tukka värjättiin "omalla" sävylläni. Osa tukkaan kasvaa nimittäin nykyään todella tummanruskeana. Se on meidän suvussa aika tyypillistä. Olen syntynyt melko vaaleana, mutta nykyään varsinkin takatukka on oikein tumma, 

Kampaaja keksi, että värjätään samalla sävyllä koko tukka. Olen todella tyytyväinen. Nyt täytyy muistaa annostella pesuaineitakin vähemmän kuin aiemmin. Siitä tulee ihan selvää säästöä. Nautin myös kampaajalla olemisesta - se on siis hyvinvointiteko.

Seuraava kampaajalla käyvä onkin meidän Naakka - Touhin tukka lyhennettiin muutamia viikkoja sitten. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Lasten merkkivaatebuumi - tulipahan koettua