Pohdintaa lukemisesta - pitäisikö yliopiston tenttikirjat poistaa?

Olen varmasti "lukemattomia" kertoja paasannut lukemisen puolesta...Luin juuri artikkelin, jossa Turun yliopiston opettajat ovat erikoisessa tilanteessa, kun opiskelijat kokevat tenttikirjojen lukemisen liian vaikeana - siis suomeksi.

Artikkelissa myös muisteltiin, kuinka opiskelijat edellisinä vuosikymmeninä valittivat, kuinka hankalaa on lukea esimerkiksi tanskankielistä tenttikirjaa. Sen jälkeen ongelmia tuotti ruotsi, sen jälkeen englanti (taisin osua ruotsin ja englannin rajamaastoon) ja nyt lopuksi suomi. 

Syytä lukemisen onnistumattomuuteen kaiveltiin nykylukiosta, jossa luetaan liian vähän. Mielestäni se on vähän kurjaa, kun ongelmavyyhti on nähdäkseni paljon laajempi ja liittyy hyvin pitkälle älylaitteiden liialliseen käyttöön vapaa-ajalla, opetuksessa ja kaikkialla. 

Palatkaamme hetkeksi rva:n nuoruuteen yliopistolla (miten romanttista). Kyllä siellä lukea piti...ja raapustaa esseitä. Kirjoittaa sai jo koneella, mutta verkko ei 2000-luvun taitteessa tullut kysymykseenkään relevanttina tiedonhakupaikkana.

Oli se työlästä...ja ruotsin- ja englanninkieliset artikkelit myös (en ollut kielinero). Vielä ongelmallisempaa olisi kuitenkin ollut, mikäli tottumusta lukemiseen ei olisi ollut. 

Tarvitseeko kaikkien sitten harjaantua lukemaan? No ei ehkä välttämättä samoissa määrin. Sen verran kuitenkin, että olisi mahdollista saada tietoa, mikä riittää täysipainoisena yhteiskunnan jäsenenä olemiseen - ja lähdekritiikkitaidot on hyvä olla. 

Minun ei ole toistaiseksi tarvinnut omassa kodissani juurikaan patistaa lukemaan - kaikki lukevat. Toki ne älylaitteetkin piippaavat...Touhi saa kuitenkin iltasatunsa, kun osaa lukea vasta yksittäisiä sanoja. Naakka luki Harry Potterit (lukuun ottamatta viimeistä 80 sivua vikasta kirjasta, koska Harryn leijuminen elämän ja kuoleman rajamailla meni ilmeisesti vähän yli). Viime aikoina Naakka on kahlannut läpi Viisikoita.

Naakka saa selvää esimerkiksi Hesarin artikkeleista, kun innostuu lukemaan. Häntä ei siihen pakoteta eikä itse asiassa edes kehoiteta. Hänellä on onneksi ollut koulussa ihan perinteiset oppikirjat - toivottavasti tuleekin olemaan.

Jos viime vuosikymmenet ovat olleet digitalisaation rynnistämistä kaikille yhteiskunnan aloille, voitaisiin nyt ehkä ottaa sen verran takapakkia, että yrittäisimme palauttaa surkastumassa olevan lukutaitomme. Väestön tasavertaisesta oikeudesta koulutukseen taisteltiin pitkään - sitä ei kannattaisi nyt heittää hukkaan.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe