Varustaudutko?

Sekä koronavirusepidemia että Euroopan pakolaistilanne ovat saaneet rva:n hieman miettimään varustautumistaan. Oikeastaan se ei ole ensimmäinen kerta, kun mietin - on hyvä, että on tietyt "varmuusvarastot", jos niitä joskus tarvitsee (toivottavasti ei tarvitse).

Varustautumisella on oikeastaan pidemmät perinteet. Lapsuudessamme puhuttiin melko paljon tilanteesta, jossa radioaktiivista ainetta on päässyt maahamme. Sekä kylmän sodan aika että Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus olivat vielä lähellä, vaikka aihe kuulostaakin nykyisin hieman kaukaiselta.

Sen sijaan voisimme olla kuvitteellisesti joskus tilanteessa, jossa kauppaan ei pääse, ja sähköt menevät poikki.

Tarkistin kaappini ja totesin, että voisin ruokkia perheeni noin viikon ajan - minulla on sen verran kuiva-aineita, tölkkiruokaa ja pakastinkin on täynnä (sen sisältö pitäisi tosin syödä ensimmäisenä).

Vesi muodostuisi melko pian ongelmaksi, jos sähköä ei olisi. Vettä kyllä tulisi jonkin aikaa, ja sitä pitäisi kerätä talteen. Tässä kohdassa rva totesi, ettei kotona ole tarpeeksi sopivia astioita. Jos puhutaan pelkästä juomavedestä, sitä tarvitsisi olla henkilöä kohden noin 2 litraa päivää kohden.

Tämä tarkoittaa ainakin yli viittä litraa päivässä meille, + pesuvedet. Paletti ei ole aivan yksinkertainen. Taidanpa hankkia sopivia astioita juomavedelle - itse asiassa tapahtumissa jaettavat ilmaiset ämpärit eivät ole tältä kannalta pelkkä vitsi ;)

Toinen, jonka hankkimista olen suunnitellut, on retkikeitin.  Tilanteessa, jossa ei ole sähköä pitkään aikaan, alkaa varmaankin kaivata keittomahdollosuutta. Retkikeitin ei tulisi pelkkään varustautumiseen, vaan myös perheemme retkille.

Entisaikoina varustautuminen oli paljon nykyistä kattavampaa - ennakoiminen oli elinehto. Sen sijaan, jos rva:n laittaisi kylmiltään pyssyn kanssa metsään, voisi olla varma, ettei sieltä saalista tulisi :) Kalastuksessa sentään pärjään paremmin.

Myös syötävien luonnonkasvien löytäminen voisi muodostua hankalaksi, niiden opetteleminen ei tosin ole kovin suuren kynnyksen takana.

Rva ei suhtaudu mahdollisiin, tuleviin kriisitilanteisiin kovin hysteerisesti, mutta pohtii kuitenkin.  Esimerkiksi erilaiset luonnossa selviämisen niksit voivat olla esimerkiksi läpi elämän jatkuva harrastus - aina voi oppia jotakin itselle uutta.

Sen sijaan kodin varmuusvarastot, siis ei mitkään jättisuuret, ovat asia, josta rva:n mielestä on syytä pitää huolta. Ruuan lisäksi pyrin huolehtimaan, että meillä on aina myös jonkin verran paristoja taskulamppuihin, tulentekovälineet ja muutama kynttilä.

Varsinaiseen tositilanteeseen emme ole onneksi vielä joutuneet - pisin "huoltokatko" elämässäni on tainnut olla myrskyn jälkeinen 36 tunnin sähkökatko, joka kyllä aiheutti jonkin verran ongelmia lapsuudenkodissani.

PS. Tyhjennän ruokavarastojani arkikäyttöön,  viimeistään, kun parasta ennen -päivämäärät lähenevät - ruokahävikki on olematon :)

PPS. Meillä muuten syödään tuota tölkkiruokaa aika paljon muutenkin.

PPPS. Oli muuten oikeasti mukava huomata, että ruokamme riittäisivät niinkin pitkäksi ajaksi kuin viikoksi - 72 tuntia on kai vähimmäissuositus.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Lasten merkkivaatebuumi - tulipahan koettua