Lasten merkkivaatebuumi - tulipahan koettua

Kun esikoiseni syntyi vuonna 2013, en ollut millään tavalla sisällä lastenvaateasioissa. En ostanut juuri mitään, ja äitiyspakkaus oli todellinen lahja. Jonkin verran käytettyjä pieniä vaatteita oli odottamassa Naakkaa. Niihin vauva-Naakka puettiin.

Vauvavuotena en vielä havainnut kummoisempaa. Kun Naakka alkoi lähetä ensimmäistä vuottaan ja menimme "vauvakerhoihin", lähenin keskusteluja, joissa puhuttin parhaista lastenvaatemerkeistä. Niitä tuntuivat olevan esimerkiksi Polarn o pyret ja Mini Rodini - olin tuskin kuullutkaan. 

Naakalla ei ollut edelleenkään päällä sen kummoisempaa. Oli kyllä lämpimät ja jotakuinkin siistit vaatteet.

Ensimmäisinä vuosina havaitsin, että buumi lastenvaatteiden ympärillä kasvoi. Uusia merkkejä, joihin lapsi pitäisi pukea, ilmestyi ilmestymistään. Suomalaiset merkit tiedostin itsekin, siis Suomessa tehdyt. Naakka ja Touhi saivat ajoittain paitoja ja verkkareita, jotka olivatkin varsin hyvälaatuisia.

Kannatin (ja kannatan) itsekin kotimaista tuotantoa. Nykyään se on lasteni kohdalla hankalampaa, kun kokoja ei enää tahdo löytyä. En ole koskaan ollut "täysi" kannattaja - liika pilkuntarkkuus ei tee omalle terveydelleni hyvää.

Kaikki "huippumerkit" eivät kyllä ole olleet mielestäni kovin eettisiä - eivätkä edes hyvälaatuisia. Sellaisiakin on tullut kokeiltua.

Takaisin taaperokerhoihin - niistä tuntui tulleen vaatenäytöksiä. Kaikilla taapertajilla tuntui olevan jonkin hienon merkin vaatteita päällä. Se varmaankin aiheutti myös suurta painetta monissa. Olikohan jossakin Helsingin ulkopuolella vähän rennompaa?

Myönnän, että välistä buumi imaisi minutkin, ja Gugguun verkkareiden hankinta Touhille tuntui elämää suuremmalta. Onneksi en mennyt asiassa liian pitkälle. Hyvälaatuisuus ja lähituotanto ovat tärkeitä, mutta oliko se vai Touhin näyttäminen verkkareissaan minulle tärkeämpää? Varmaan osaksi.

Nyt on uutisoitu buumin hiljenemisestä. Markkinat ovat kasvaneet yli kysynnän, ja toisaalta ihmisillä on vähemmän rahaa käytössään. Tämä on kurjaa yritysten kannalta, mutta tervehdyttää markkinoita. 

En tunne taaperotapaamisten nykytilannetta. Toivoisin kuitenkin, ettei osallistumiskynnys ole ainakaan noussut sellaiseksi, ettei "normivaatteilla" kehtaa osallistua. 

Hyvälaatuisia, Suomessa tehtyjä lastenvaatteita toivoisin olevan jatkossakin tarjolla. Kirppikset ovat bueno :) Liika vaatteilla koreilu on yksinkertaisesti tyhmää. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu