Kokeilussa ryhtiliivi

Pari päivää sitten hankin jotakin huvittavaa Tokmannilta - ryhtiliivin. En ollut perehtynyt koko ryhtiliiviasiaan aiemmin, mutta niissäkin on ilmeisesti ollut viime vuosina jokin buumi.

Minulla oli nuorena todella hyvä ryhti. Se alkoi huonontua itse asiassa vähän erikoisella tavalla.

Opiskeluaikana minulla oli paljon alaselkäkipuja. Elettiin aikaa ennen somea ja älykännyköitä. Oikeastaan minulla ei ollut edes vielä omaa tietokonetta. Minun alaselkäni kipeyttivät yliopiston penkit.

Helsingin yliopiston päärakennuksessa oli ainakin silloin melkein jokaisessa luentosalissa kirkonpenkkimäiset puupenkit, ja pöytätaso oli kapea ja kalteva, lyhyelle ihmiselle liian kaukana penkistä...

No, penkeistä en päässyt eroon, joten menin fysioterapiaan. Muistan vieläkin, että fyssari oli varmaankin pätevä, mutta todella kolkko sanomisissaan.

Häneltä kuulin joka tapauksessa ensimmäistä kertaa, että yläselkäni on liian suora, siis asennoltaan, ja liikkumaton. Arvatkaa, ymmärsikö rva, että sitä selkää pitää laittaa kumarampaan. Oikeastihan sitä olisi pitänyt alkaa mobilisoida.

Miten saatoin ymmärtää niin väärin? No, eihän nuori ihminen ole yleensä kovin perehtynyt fyssareiden sanastoon. Eihän sitä liian suoraa yläselkää ilman luonnollista notkoa itse saa asentomuutoksilla kuntoon - siis ainakaan yläselän asentomuutoksilla.

Niskavamman jälkeen olen taas mennyt kumarassa, kymmenen vuotta. Välillä se auttoi huimaukseen, siis silloin, kun huimaus oli vielä päivittäinen osa elämääni.

Nykyisin olen huimauksen suhteen enemmän kuin valmis suoristamaan taas ryhtini. Ongelmana on vain, että en itse pääse hyvään ryhtiin. Yrityksiä on viime vuosien aikana ollut, mutta en ole saanut oikeaa asentoa haettua.

Ryhtiliivin ostin puoliksi tsoukilla. Itse asiassa, se ohjaa hartiat aika kivasti parempaan asentoon. Kun sitä käyttää muutamia tunteja päivässä, hakeutuu selkä parempaan asentoon, vaikka liivi ei olisikaan päällä.

PS, Katsotaan, tuleeko tästäkään taas mitään. Ehkä kyllästyn koko projektiin. Iän myötä mukavuusalueella pysyminen on todennäköisempää kuin aiemmin. Tosin olen poistunut sieltä vaikka miten usein viime vuosina.

PPS. Työpaikalle en taida tuon kanssa lähteä - en kuitenkaan jaksaisi olla sen kanssa koko päivää, ja riisuminen tuntuu rasittavalta.

PPPS. Olen huomannut, että liivi päällä kannattaa esim. tehdä kotiaskareita, mutta myös käydä vaikkapa lenkillä, jolloin liike on vaihtelevaa.


Kommentit

 1. Luulen että kotiaskareet ovat otollosin aika käyttää liiviä, sillä niitä tehdessä ryhtiin ei tule kiinnitettyä huomiota. tai sitten olen ainoa joka ei kiinnitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin muuten juuri saman :) Koska toimittelen kotona melkein koko ajan jotain, se on oikeastaan varsin iso osa ajasta, jolloin ryhtiin pitäisi kiinnittää huomiota.

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys