Jestas, mikä virus!

Mikähän tämän viikon puheenaihe on ollut ;) Pikkuinen virus kehittyy toisella puolella maailmaa, ja me pudistelemme päätämme. Aihe tuntuu todella kaukaiselta.

Sitten se lentää lentokoneissa  jokaiseen maailmankolkkaan. Mitään karanteeneja tai matkustuskieltoja ei siinä vaiheessa aseteta.

Kun virus rantautuu Eurooppaan, tuntee jo pienen vilunväristyksen kulkevan sisällään. Glumps, tuleeko se meillekin? Pitääkö tässä tosissaan alkaa varautua?

Sitten se virus tulee meille. Tartuntamäärät ovat pieniä ja tartuntaketjut voidaan jäljittää. Kuluu noin viikko, toisaalla Euroopassa epidemia on päällä, ja yhtäkkiä julkisia palveluja suljetaan maissa, jotka eivät ole kovin kaukana..

Samalla epidemia alkaa kehittyä meillä. Yksi ja toinenkin koulu menee karanteeniin. Riskiryhmistä aletaan huolestua. Jotkut harvat ostavat kaksi wc-paperipakkausta yhden sijaan.

Kuluneen viikon aikana tartuntojen määrä on edelleen kasvanut. Yhteiskunta on siirtynyt odottavalta kannalta eräänlaiseen shokki- ja valmiustilaan. Odotetaan samaan aikaan pandemian pahentumista, talouskriisiä ja sitä, että yhteiskunta pysähtyy.

Kaupat ostetaan tyhjäksi säilyvistä elintarvikkeista ja käsidesi uhkaa loppua.

Uutisväsymys alkaa hiipiä - rva on kovana uutistenlukijana päättänyt jättää luvun vähän vähemmälle, ei vain enää jaksa. Toki otan selvää, siirrynkö maanantaina työpaikalle vai en...ja ymmärränköhän, perkule, käyttää bussin keskiovia, kun olen tottunut etuoviin ;)

Entäs Niskasilla? Naakan ja Touhin isän työpaikka on jo siirtynyt etätyöhön. Itse en tiedä, onko maanantaina työpäivä vai ei. Palkka lakkaa juoksemasta, mikäli lasten hoito menee kotihoidoksi eikä etätyö onnistu.

Kyllä, lähipiirissäni on korkean riskitason ihmisiä - moni voisi kuolla keuhkokuumeeseen, joka influenssan tyyppisistä sairauksista voi kehkeytyä. En haluaisi, että kukaan heistä sairastuu - saati sitten menehtyy.

Vaikeat ajat yhteiskunnassa tuntuvat näyttävän ihmisten todellisen luonteen? Kuka ekana hoitojonossa? Kuka ekana kaupassa jne... Entäpä, jos huolehtisimme ensisijaisesti yhteisöstä :) ?

- Pohdimme, mikälaiseen kriisiin varaudumme. Äkkirysäys ja hyllyjen tyhjäksi ostaminen ei välttämättä palvele ketään - kriiseihin voi varautua myös hyvinä aikoina, vähitellen. Entäs ne huonosti liikkuvat, jotka tulevat kauppaan tarpeen vuoksi, eivätkä saa sitä mitä tarvitsevat?

- Pyrimme suojaamaan ensisijaisesti ne, joille virus voisi olla tappava. Esim. rva:n perhe pesee käsiä ja pidättäytyy tapaamasta lähipiirin ikäihmisiä & perussairaita, mikäli kukaan on vähääkään kipeänä.

- Emme usko kaikkea, mitä klikkiotsikoiden takaa löytyy.

- Suojaamme lastemme normaalin elämän ja infoamme heitä ikätasolle sopivasti, mikäli kysymyksiä tulee. Tällä hetkellä kumpikaan lapsistani ei ole yhtään kiinnostunut koronaviruksesta.

- Noudatamme joko valtion tai kaupungin tasolta tulevia suosituksia ja määräyksiä.

Kyllä me tästä selviämme!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe