Koulussa vai kirkossa

Joulunaika on sopiva kohta kaikenlaisille vakaumuskeskusteluille, kun muinainen keskitalven juhla ja joulu osuvat yksiin, ja keskuudessamme asuu monen uskonto- ja uskottoman kunnan edustajia.

Tänä jouluna ihmisillä on tuntunut olevan suuri intressi kiistellä, missä ne koulun joulujuhlat tulisi pitää (edellisten vuosien kiistanaihe, juhlien sisältö ei ole enää niin polttava aihe kuin aikaisemmin). Mitä mieltä rva on asioista?

Koulussa vai kirkossa? Rva toki lähettää lapsensa, minne wilmaviesti käskee (ja toivottavasti oikeaan aikaan). Jos mielipidettä kysytään, niin koulussa. Koulu on oppilaiden työpaikka, ja koulun juhlat vietetään koululla, ellei painavaa syytä muihin tiloihin ole.

En oikeastaan käsitä, miksi ihmeessä joulujuhla pitäisi viettää kirkossa, kun koulu, suomalainenkin, on käsittääkseni uskontoihin sitoutumaton organisaatio. Kun juhla vietetään kirkossa, se on koulun päätös ulkoistaa ne, jotka eivät vakaumuksellisista syistä halua sitä kirkossa viettää.

Toisinpäin logiikka ei toimi - mielestäni vakaumukselliset kristityt oppilaat eivät joudu luopumaan vakaumuksestaan, mikäli kaikille oppilaille suunnattu joulujuhla vietetään koululla.

Sen sijaan, kannatan joulukirkkoa erillisenä tilaisuutena. Joulukirkko on suomalainen traditio, johon voi halutessaan osallistua - vanhemmat ja lapsi voivat päättää asian yhdessä. Muille kirkonmenojen ajan voi hyvin antaa vapaaksi. Mitään korvaavaa juhlaa ei tarvita, kun kaikille yhteinen joulujuhla siellä koululla pidetään joka tapauksessa.

Naakkanen, kouluikää lähentelevä tyttäreni,  tuli eskarin joulukirkosta kotiin pettyneenä. Pienet oli laitettu istumaan isojen koululaisten taakse, eikä Naakka ollut nähnyt mitään.

Perinteiseen tapaan rakennetuissa kirkoissa, kuten meidän lähikirkkomme, on ylipäätään hankala olla, jos on kovin pienikokoinen. Naakka on sen mittainen, että jo "pöytä", jossa virsikirjoja pidetään, peittää suuren osan näkyvyydestä.

Onneksi on koulun tilaisuudet ja eskarin juhlat, joissa pienet istuvat edessä matalilla penkeillä ja pystyvät nauttimaan tilaisuudesta alusta loppuun asti.

Kyse ei ole siitä, etteikö Naakka (tai minä) pitäisi kirkoista. Sovimme, että menemme joululoman aikana kirkkoon ja valitsemme sijaintimme niin, että Naakkakin näkee eteen. Me hoidamme tämän asian, keskittyköön koulu omaan reviiriinsä :)

Mukavaa joulunodotusta!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys