Ruuhkavuodet, osa 1, mikä tekee kiireen

Kun kiireisistä vuosista perhe- ja työelämässä (ja vähän muuallakin) alettiin puhua ruuhkavuosina, tykästyin sanaan heti. Sana kuvaa mielestäni hyvin minun ja perheeni päivittäistä härdelliä. 

Meillä ei itse asiassa ole edes isoja harrastuskuvioita, koska kumpikaan lapsi ei ole vielä tykästynyt johonkin lajiin/lajeihin mitenkään kovin intensiivisesti. Siitä huolimatta päivät ovat täysiä. Se tarkoittaa sitä, että arkisin kello soi 6.30 ja suljen iltalukemiseni kirjankannet viimeistään 22.30. 

Aamut ennen töitä, koulua ja päiväkotia sujuvat sinänsä pääasiassa hyvin. Ongelmia tulee, mikäli kolmasluokkalainen on kadottanut koulutarvikkeita (tai ajantajun) tai eskarilainen on noussut väärällä jalalla sängystä ylös.

Päivällä jakaudumme eri paikkoihin, kunnes tulee iltapäivä. Eskarista haku menee välillä tiukoille, varsinkin jos minulla on töissä kokous, joka venyy. Eskarilaisen suu menee mutrulle, mikäli haen liian myöhään ;) 

Kolmasluokkalainen saapuu "omia teitään" koulusta. Kun minä saavun eskarilaisen kanssa, olen ottanut tavakseni juoda rauhassa kupillisen kahvia, joskus kaksi. Vasta sen jälkeen alan valmistaa ruokaa. Samalla valvon kolmasluokkalaisen läksyjä ja toivon ettei tule läksyraivaria - niitä ei ole ollut kuukauteen.

Sen jälkeen minulla on usein pyykki- tai siivoushommia. Lapsilla kavereita kylässä tai lapset ovat itse kavereilla kylässä. Kaupassa käyntikin on yleinen juttu. Tämä kaikki jatkuu, kunnes kello on 19.00. Silloin alkaa lasten iltapala. Iltatoimet ovat pitkälliset, ja kumpikin lapsi tapaa hangoitella vastaan.

Mikä meillä vetää aikataulun tiukaksi? Jos tulee virallisten paperien täyttämistä tai laskujen maksua - niihin ei arkipäivisin meinaa riittää aikaa. Päiväkodista tai koulusta tuleva viestintä, jossa aikuisen pitää tehdä jokin juttu (pahimpia ovat jonkin tavaran ottaminen mukaan tai kyselyn täyttäminen). 

Ehdoton aikataulukriisi syntyy, kun lapsi sairastuu. Silloin paletti ja seuraavien päivien suunnitelmat menevät uusiksi. Pienempi aikatauluongelma (ongelma sekin) on, jos lapsi pitää hakea kaverilta. 

Tiukkaa aikataulua lupaa myös jonkin kotona tärkeän laitteen rikkoutuminen (korjaaminen, uuden osto...) tai muu projekti, joka vaatii esimerkiksi useamman illan. Minulla on juurikin erilaisia oikein vanhoja laitteita, jotka potentiaalisesti rikkoutuvat lähiaikoina, apua!

Yleisesti ottaen kiireasioista on selvitty, mutta välillä toki toivoo hieman enemmän väljyyttä arkeen. Sitä tulee varmaankin lähivuosina, kun Touhinkin voi jättää yksin kotiin vähäksi aikaa. Nyt jää toki kotiin Naakan kanssa esimerkiksi kauppareissun ajaksi. Pidemmät ajat ovat varmasti asia, joka tapahtuu lähivuosien aikana.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe