Sananen jätteiden lajittelusta



Olin eilen illalla liikkeellä klo 19. Sain huomata, että ei ollutkaan ihan pimeää :) Valo on monella tavalla mukava asia, vaikka lukeudunkin myös syksyn pimenevien iltojen faneihin. Miinuspuoli - pitää ehkä siivota pölyjä vähän tarkemmin.

Olen viime aikoina pohtinut maailman meriä ja muita vesistöjä, muovia ja mikromuovia. Kiukuttaa, kun se muovi olisi kyllä mahdollista pitää poissa vesistöistä. Sehän tulee myös omaan ruokapöytään, kun kaloista löytyy mikromuovia.

Olin myös työn puitteissa vierailulla jätevoimalassa. Kurkistin valtavaan bunkkeriin, joka oli täynnä sekajätettä polttoa odottamassa...sitä kaikkein kalleinta prosessoitavaa. Ongelma on, että sekäjätteessä on paljon sellaista, joka ei sinne kuulu. Sen erottelu maksaa.

Lajitteletko sinä jätteitä?

Minä olin kiinnostunut jätteiden lajittelusta jo melko nuorena. 2000-luvulla ei muovin keräys ollut oikein mahdollista, mutta lajittelin metallin, paperin, kartongin, biojätteen jne... Nykyään, kun muovin voi kierrättää omassa taloyhtiössä, sekajätettä tulee melko vähän.

Ehkä hankalimmaksi lajiteltavaksi on tullut vaatejäte - jäteastia saisi löytyä myös omasta talosta. Koronan aikaan vaatekaupatkaan eivät ottaneet vaatejätettä vastaan. Tässä minulla on eniten petrattavaa. 

Myöskin biojätettä meillä tulee liikaa - olen kyllä viime vuosina onnistunut vähentämään myös sen määrää muu muassa tuunaamalla tähteistä uusia ruokia sekä yksinkertaisesti päivillä, joina syödään lähinnä ruokien loppuja.

Naakka ja Touhi ymmärtävät aika hyvin, mihin mikäkin roska tulee viedä. Jos he eivät keksi itse, he kysyvät. Ongelmia on lähinnä siinä, että roska ylipäätänsä päätyy johonkin jäteastiaan eikä esimerkiksi jää lojumaan olkkarin lattialle :D 

Yksi jätteiden lajittelun ongelma on tila. 1980-luvun alussa rakennetun talon tiloja ei kyllä ole missään nimessä suunniteltu siihen, että jätelajeja on useampia. Meillä on keräyspaperi ja kartonki vaatehuoneessa.

Keittiöön mahtuvat muovi, bio, metalli ja lasi. Asunnon ainoa sekajäteastia on vessan roskis. Soisin myös sekajätteen olevan keittiössä, mutta tilaa ei yksinkertaisesti ole. Sovimme onneksi sekaan ja lajittelu voi jatkua :) 




 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys