Yksi vastaus kysymyksiini


Useat avoinna olevat kysymykset ovat vaivanneet minua alkuvuonna. Kun kesän koittaessa on ilahduksekseni alkanut tipahdella myös vastauksia, ainakin osaan kysymyksistä.

Tein pari viikkoa puhallustestejä pef-mittariin toukokuussa. Tavoitteena oli viimeinkin saada astma diagnosoiduksi. Tämä kevät on keuhkojeni kanssa ollut elämäni hankalin - kulkuni on ollut hidasta ja oloni tukala. 

Tänään asia viimein selvisi lääkärin soittoajalla. Astmadiagnoosihan sieltä tipahti. Samalla tipahti kivi sydämeltäni: minua vaivaa yleisesti tunnettu krooninen sairaus, jota voidaan hoitaa ja jota varten on jopa asiaan erikoistuneita hoitajia. 

Parin viime vuoden jälkeen on vaikea uskoa, että tavoitteena on saada minut oikeasti oireettomaksi. Puhallusarvoni ovat tällä hetkellä ilman lääkettä kuin yli 80-vuotiaalla, ja lääkkeenkin kanssakin niiden pitäisi nousta hieman korkeammalle kuin ne nyt nousevat. 

Ensiksi käydään kuulemma keuhkoissani olevan tulehduksen kimppuun kortisonilla. Avaavaa lääkettä alan käyttää usean kerran päivässä, jotta arkeni helpottuu. Koska työsuhteeni loppuu kohta ja alan opiskella, seuraava osoitteeni on terveysasema. 

Puolen vuoden säännöllisen lääkityksen jälkeen voin saada astmalääkkeisiini kelakorvattavuuden. 

Itse asiassa, diagnoosin jälkeinen reaktioni oli kertakaikkinen väsymys. Tuntuu, kuin olisin koko talven ja ehkä pidempäänkin puristanut kättä nyrkkiin ja saan nyt viimeinkin rentouttaa sen. En osaa vielä kokonaisuutena nähdä, miten raskas tämä aika oireiden kanssa on ollut.

Joka tapauksessa, huolimatta tulevista lääkärikäynneistäni minulla on nyt todettu astma virallisestikin, joten sen asian suhteen ei tarvita enää uusia tutkimuksia. 

Onneksi esimerkiksi siitepöly ei vaivaa, ja kävellä voi tyytyväisenä vaikka kukkakedolla. Eilen huhkin hiki hatussa palstalla, kävin jälleen kerran ikuista taisteluani rikkaruohojen kanssa. Vähän sellainen "mummolan takapiha" palstani on, huomenna menen sinne uudestaan.

PS. Etäopiskelu alkoi eilen. Hermoilin eniten laitteiden toimivuutta ja vasta sen jälkeen muita asioita. Hyvin se kaikki meni!

PPS. Minulla olisi kaikenlaisia juoksevia asioita hoidettavana, mutta koska elämä tuntuu yhdeltä juoksemiselta, olen pilkkonut asioita hyvin pieniksi palasiksi...ja siirtänyt tuonnemmaksi

PPPS. Olen huvikseni kuunnellut työmatkoilla äänikirjojen lisäksi musiikkia. Depeche Mode tuli "valmiiksi", nyt on vuorossa Hanoi Rocks :) 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe