Lokakuu akvaariossa

Pitkästä aikaa pääsen mieliaiheeseeni akvaarioon: Siellä nyt vilskettä eli toisin sanoen enemmän miljoonakaloja kuin ennen. Hankin viikonloppuna kaksi uutta naarasta ja yhden uroksen, ja sain bonuskalan - hyvin nuoren eli pienikokoisen naaraan.

Platyjen lisääntyminen akvaariossa ei ole edennyt, vaikka niiden pitäisi kaiken järjen mukaan lisääntyä ihan mukavasti. Miljoonakalan poikasia minulla taas on akvaariossa nytkin, tosin intiaaninsulat pitävät huolta, ettei kanta juurikaan kasva, tällä hetkellä on yksi poikanen kasvamassa ja muutama pikkusintti, jotka syntyivät ehkä pari päivää sitten.

Miljoonakalat tuntuvat lisääntyvän, joskaan eivät nimensä mukaisesti niin ainakin jotenkin. Akvaariossani on nyt kovetettu vesi, minkä luulisi olevan hyväksi sekä platyille että miljoonakaloille.

Kotilo-ongelma näyttää olevan toistaiseksi selätetty, petokotilot ovat tehneet tehtävänsä. Kiitoksia vain vinkistä! Seuraavana tehtävänä olisikin tyhjien kotilonkuorten kerääminen altaan pohjalta - toisaalta niistä kenties liukenee kalkkia veteen, mikä on hyvä juttu.

Ylipäätään akvaario-innostukseni säilyy, kun allas jollakin tavalla uudistuu säännöllisin aikavälein. Aina ei tarvitse tulla uusia kaloja, mutta jotakin hauskaa, kuten pallopartalevä, pintakasvi tai koriste on kiva saada.

Hauskinta hommassa on edelleenkin kokonaisuus - se, saako tankin toimimaan kalaston, kasvien ja veden suhteen. Siinä riittääkin haastetta - onneksi tämän altaan (hankittu vuonna 2013) käynnistysvaikeudet ovat jo taakse jäänyttä elämää.

Tänään puuhastelimme akvaarion parissa Touhin kanssa. 2-vuotias on oikein hyvä apuri akvaarion siivouksessa. Hän piteli vesiletkua ja käsisuihkua ja pesi lopuksi kanssani etulasia. Hän myös kommentoi koko ajan, mitä akvaariossa tapahtuu.

Viikottainen rutiini käsittää neljän ämpärillisen vedenvaihdon, kasvien harventamisen sekä kuolleiden lehtien poiston sekä yleensä myös lasien sisäpintojen raaputuksen. Aikaa ei oikeastaan kulu kovin kauan.

Siivouksen lopuksi laitan akvaarioon vedenkovetusainetta. Muita aineita, esim. lannoitteita, käytän hävettävän vähän. Veden kovuutta seuraan viikoittain vesitestillä - no, ainakin melkein viikoittain.






PS. Haluaisin edelleenkin saada ne platyt lisääntymään.
PPS. Naakka tykkäsi pääkallokoristeesta kovasti.
PPPS. Tavoitteita: pakastetoukkia kaloille useammin, vesitestaus viikoittaiseksi rutiiniksi ja sisäsuodatin olisi jo pitänyt pestä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe