Toiveita kalakannan kasvusta

Joulu hurahti ohi ja uusi vuosi samaten. Nyt iskivät päälle paukkupakkaset, joiden purevuuden koin kävellessäni pitkähköllä sillalla tässä meidän lähellä - suuntanani oli hieroja. Muuten Niskaset pysyttelivät pääasiassa sisällä eilen.

Naakan ulkoilujen kanssa on vähän huono omatunto. Hierojani kanssa kuitenkin totesimme (hänellä on Naakan ikäinen poika), että ulkoilut saavat nyt olla vähän harvemmassa, kun on hieman raskasta pukea lasta siksi puoleksi tunniksi, jonka juuri ja juuri tarkenee ulkona.

Hieroja löysi taas kaikenlaista jumia joka puolelta kroppaa. En ollutkaan käynyt pitkään aikaan (kolmeen viikkoon) hierojalla, ja sen kyllä huomasi. Pystyin kuitenkin rentoutumaan käsittelyn aikana. Nyt ei käsitelty niin voimakkaasti, tarkoitus on mennä uudestaan ensi viikolla, niin päästään ehkä vähän "syvemmälle" siinä käsittelyssä.

Tämän päivän "projekti" voisi olla akvaarion siivous. Sitten täytyy mitata samalla veden kovuus, jotta vesiarvot pysyvät hyvinä erityisesti platyilleni, jotka vaativat vähän kovempaa vettä. Akvaarion muuntaminen tälle lajille sopivaksi ei ole ollut ihan helppoa.

Olen hankkinut platyja nyt kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla meille muutti neljän kalan porukka, josta yksi säilyi hengissä. Sitten saapui viisi kalaa, joita kolme on hengissä. Olojen pitäisi meidän akvaariossa olla ihan kunnossa, mutta kato on ollut melkoinen.

Suurin osa kannasta kasvatetaan tätä nykyä kaukoidässä, josta ne tekevät pitkän matkan tukkuihin Eurooppaan. Sieltä ne ostetaan suomalaisiin akvaarioliikkeisiin. Tässä matkassa on monta kohtaa, joissa olot ovat niin erilaiset kuin meillä, että kalat eivät yksinkertaisesti sopeudu helposti meidän oloihin.

Olen huomannut, että suomalaisilla akvaariokaupoilla on kiinnostusta suomessa kasvatettuihin kaloihin, mutta tarjonta on pientä. Platyt lisääntyvät melko helposti ja synnyttävät eläviä poikasia. Meidän platyt eivät ole vielä lisääntyneet ollenkaan, en ole ihan varma, mistä tämä johtuu.

Yksi mahdollinen syy on, että kalat ovat olleet pääsääntöisesti aika pienikokoisia, eli ovat vasta nyt tulossa lisääntymisikään.  On mahdollista, että poikasia on tullut, mutta ne on syöty. En ole kyllä havainnut raskauksiakaan.

Mutta, jos saisin platyt lisääntymään, minulta saattaisi löytyä pieniä eriä luovutettavaksi vaikkapa akvaarioliikkeisiin. Kun olen ostanut platyja, minulta on molemilla kerroilla kysytty, onko minulla isokin kanta, sillä kaloista ollaan kiinnostuneita. Toivottavasti kanta joskus alkaa kasvaa!






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe