Unia ja valvomisia

Rva keikkuu itselleen epätavalliseen aikaan ylhäällä, ei siitä nukkumisesta enää mitään tullut. Meillä on ollut viime aikoina unirytmi vähän rempallaan itse kullakin, eikä kyse oikeastaan ole vauvasta - hänen yösyömisensä ovat alkaneet vähentyä yhteen kertaan yössä.

Oikeastaan nukkumisen ja valvomisen keskiössä on tällä hetkellä Naakka. Hänen unensa on muuttunut viime kuukausina paljon. Ensiksi päiväunet alkoivat jäädä joinakin päivinä pois. Sitten niiden nukkuminen alkoi haitata iltaunia.

Aika nopeasti tilanne on kärjistynyt siihen, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja paljon.

Uudenvuodenyönä Naakka ei saanut unta raketeilta, ja valvoi kanssamme yli puolenyön. Sitten nukuttiin aamuun asti kolmisin minun ja puolison sängyssä. Päivällä olimme liikkeellä n. klo 12 - 14.30.

Naakka meni sen jälkeen myöhäisille päiväunille, jonka tuloksena oli nukahtamisvaikeus illalla ja kertakaikkinen raivoaminen. Kun sekä Naakka että Nappe nukkuivat, kello oli jo 23.30.

Päätimme, että aamulla Naakka herää aikaisin, päivälepo suoritetaan puolen päivän aikaan ja ulkona käydään kaksi kertaa.

No, Naakka heräsi sitten omatoimisesti klo 5.45. Tästä voimme päätellä, että hän tulee olemaan tänään väsynyt. Minullakin katoaa uni tällaisessa rytmissä, joten päätin nousta Naakan kanssa ylös. Toimimme nyt kuten eilen päätimme, lähden hänen kanssaan ulos ennen kymmentä, ja katsotaan, miten se toimii,

Sopiva rytmi on hakusessa myös minulla raskauden unettomuuden ja Napen ensimmäisten kuukausien rytmittömyyden takia. Ideaali olisi ehkä omalta kannaltani, jos uneen pääsisi klo 11 mennessä ja herätys olisi n. klo 7.30.

Naakan ideaali olisi ehkäpä unille klo 21 ja herääminen klo 7 - 8.  Lyhyehköt päiväunet voisi nukkua niinä päivinä kuin sellaisia tarvitaan.

Itselleni se, että Naakka nukahtaisi illalla ajoissa, olisi tärkeää rauhoittumisen vuoksi. Kun lapsi on valveilla lähelle puoltayötä, ei omaa rauhoittumisaikaa jää yhtään. Myös pienet iltajumpat ja -venyttelyt sekä kaikki muu rauhoittuminen jäävät tekemättä, kun ei siitä mitään enää siihen aikaan tule.

Lisäksi, jos rauhoittumishetkeä ei jää, olen itse niin ylivireässä tilassa, ettei rauhoittuminen onnistu. Tällöin oma unentulo viivästyy. Olisi hyvä pystyä nukahtamaan kunnolla ennen Napen yösyöttöä.

Eilen kävimme muuten pitkästä aikaa kävelyretkellä merenrannassa. Tällä kertaa kohteenamme oli Munkkiniemenranta ja sen ympäristö. Retki meni hyvin, Naakka käveli ja Nappe sijoitettiin rattaisiin, joissa turvakaukalo on kiinni.

Suomi on kyllä kaunis maa talviauringossa, vaikka lunta ei ole. Jostakin syystä jääpeite on löytynyt kaupungin sisälahdista jo pitkän aikaa. En kyllä lähtisi kokeilemaan, kuinka vahva. Saa nähdä, saadaanko se lumipeite tännekin pian.

Naakalle oli hauska kohdata Munkkiniemenrannassa päiväkotikaveri, jota emme aiemmin tunteneet. Hänellä oli suoraan sanottuna paljon hauskempaa ikätoverin kuin meidän kanssamme.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe