Kotiloiden väestöräjähdys ja sen torjuntaa

Niskasilla on vähän rauhoittunut, kun puoliso on palannut töihin..no ei vaan, kiire piti pintansa pitkään, nyt näyttää onneksi vähän rauhallisemmalta.

Kaksikko Touhi ja rva aloittivat yhteisen hoitovapaansa tänään, ja tarkoitus on jatkaa arkipäiviä tällä kokoonpanolla aina vuoden loppuun asti. Sen jälkeen Touhille on haettu paikkaa samasta päiväkodista, missä Naakkakin on.

Tänään koki eräänlaisen välietapin myös yksi työtehtävä, joka on ollut tekeillä koko alkuvuoden. Kiitokset mainiolle työparilleni - kokemus on ollut tähän asti tosi hyvä, eli jatketaan samaan malliin!

Eräs päivän projekteista oli, mikäs muukaan kuin kotiloiden nyppiminen akvaariosta. Kotiloita on ollut liikaa jo vuosia, oikeastaan siitä lähtien, kun tämä akvaario perustettiin. Aiemmin meillä on luotettu kotilontorjunnassa Touhunuoliaisiin, mutta nyt kun vettä kovetetaan, niitä ei hankita meille lisää.

Torjunta-aineet ovat niin voimakkaita, että ne jäävät väliin, joten eipä auta kuin nyppiä. Tänään olen nyppinyt pois 75 kotiloa! Joo, olen laskenut ne, jotta tietäisin, millainen populaatio akvaariosta kerralla lähtee.

Talven mittaan en ole nypintää harrastanut, nyt huomasin kotiloiden lisääntyneet valtavasti. Oikeastaan huomioni kiinnittivät ensin reikäiset kasvien lehdet ja kasvien huono kasvu. Toivottavasti kotiloiden vähenevät tehokkaasti, sillä olen jo pidempään haaveillut uusista kasveista.


Yläkuvassa näemme kolme naarasplatya nyppimässä mystistä möhkälettä...se on pieni palanen raakaa jauhelihaa, joka katosi kalojen suihin alta aikayksikön. Akvaariokalamme, kuten varmaan yleisestikin on, elävät pääasiassa kuivaruualla.

Siksi annan kaloille välillä muutakin, yleensä sitä, mistä perheellekin valmistuu ruokaa. Jauhelihan lisäksi kalat saavat ajoittain ainakin katkarapua ja erilaisia pakastekaloja, raakana tietysti. Pakastetut toukat kuuluvat myös kalojemme ruokavalioon ajoittain.

Isoin akvaariomme hoitotoimenpide, ulkosuodattimen puhdistus toteutui viime viikolla pääasiassa puolisoni toimesta. Se olikin päässyt likaiseksi, emme olleet ihan pysyneet vaadittavassa 4 x vuodessa - tahdissa.

Muuten akvaarion hoito merkitsee päivittäistä ruokintaa, viikoittaista (osittaista) vedenvaihtoa ja kasvien huoltoa. Vesiarvot, siis karbonaattikovuuden, mittaan vedenvaihdon yhdeydessä. Ai niin, niitä kotiloita poistan nyt päivittäin siihen asti, kunnes kasvit alkavat taas voida paremmin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe