Lumitalvi ja vanhassa vara parempi

Lumi tuli viimein myös Helsinkiin. Kuluneella viikolla olemme päässeet jo hieman nauttimaan lumesta vähän pohjoisempana, siis 80 kilometriä täältä pohjoiseen :D Meillä on käynnissä lomanukutus, joka ilmenee myöhäisinä iltoina ja -aamuina. Tänään täytyy joka tapauksessa siirtyä ulos, because of the lumi.

Lapset odottivat lunta koko viime talven - sitä tuli meille alle kahdeksi viikoksi. Nyt näyttää hieman paremmalta, tämä kuukausi vaikuttaa sääennusteiden puolesta jopa turvatulta. Erityisesti Naakka, oma "Elsamme", puhuu välillä lumesta heinäkuussa.

Minä totesin vähän aikaa sitten, että perkuleen vaelluskenkäni, joita suositeltiin myös pikkupakkasiin, eivät todellakaan sovellu edes pienille plus-asteille. Onneksi minulla on epäseksikkäät Kuoma-talvilenkkarini, jotka soveltuvat todella paljon paremmin (kun ne vaelluskengät taas olivat tietenkin seksikkyyden huippu). 

Naakkanen kuuluu perheemme huolestuneimpiin henkilöihin ilmastonmuutoksen suhteen. Suoraan sanottuna, eipä se minustakaan hyvältä vaikuta, siis ilmaston lämpeneminen siinä suhteessa, missä ihmisen toimilla on siihen osansa.

Olemme pohtineet yhdessä, mitä vaikutuksia ilmaston lämpenemisellä on meihin - säiden muutoksista tiettyjen eläinlajien ilmestymiseen ja katoamiseen. Olen varonut hysterisoimista, mutta halunnut myös kertoa, millaisia asioita saattaa tapahtua, kun ja jos ilmasto syystä tai toisesta lämpenee.

Useisiin asioihin emme voi yksityishenkilöinä vaikuttaa, mutta ylipäätänsä luonnonsuojelun näkökulma (ilmastonmuutokseen liittyvä tai liittymätön)on mielestäni aiheellinen. Ehkäpä olennaisin asia on liiallisesta kulutuksesta pitäytyminen ja toisaalta jatkokäyttö tarpeettomille tavaroille. 

Kukaan meistä, lukuun ottamatta lasten kausittaisia innostuksia eri leluihin, ei ole kovin innostunut tavarasta, shoppailusta tai kuluttamisesta yleensä. Emme ehkä mene äärimmäisyyksiin, mutta erilaiset hankinnat eivät ole ainakaan vielä täyttäneet kotiamme.

Yleisesti ottaen tilanne on se, että uutta hankitaan, mikäli vanha menee rikki niin, ettei korjaaminen enää onnistu. Hyvin usein "uusi", kuten olkkarin jalkalamppu, löytyy lähipiiristä käytettynä. Olen täysin tyytyväinen toimivaan esineeseen, vaikka se ei olisikaan uusi.

Toki meillä on paljon parannettavaa, ja yritän olla siirtämättä omia ajatuksiani liikaa lapsiin - saavat itse muodostaa oman suhteensa elämään ja eettisyyteen, kun kasvavat. 

PS. Kaikesta eettisyydestä huolimatta jouluna tuli ehkä syötyä liikaa - ei naposteluja, vaan liian raskaita aterioita. Täytynee tehdä parannus nyt.

PPS. Seuraavan viikon aikana täytyy laittaa kaikenlaista alulle - tosin lapset hengaavat kotona torstaihin asti, eli ehkä järjestelyni painottuvat loppuviikkoon ;) 

PPPS. Luovuuteni - siis ajatusteni vapaus alkaa pikkuhiljaa toipua syksyn rasituksista. Seuraavaksi haluaisin tehdä 500 palan palapelin :) 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe