Historian kulkuja sekä romaaneissa että tv-sarjoissa

Olen lukenut viime aikoina lähinnä kirjoja, jotka olen lukenut joskus aiemmin. Aloitin jokin aika sitten lukemaan uudelleen Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita. Mikäli Suomen historia 1800-luvun lopulta 1900-luvun ensikymmenille kiinnostaa, tämä kirjasarja kulkee kiehtovasti kyseisen ajan läpi.

Itse asiassa, innostus klassisen musiikin kuunteluun virisi juurikin lukiessa. Minulla on parhaillaan kesken sarjan osa, jonka miljöö on Sibeliuksen perheen kotiympäristö Järvenpään Ainolassa. Kun luen jotakin historiallista, uppoan yleensä käsillä olevaan ajanjaksoon.

Syrjästäkatsojan tarinoita - sarja on mielestäni inspiroiva. Yhteistä sarjan eri osille ovat historiallisuuden lisäksi erilaiset taidemuodot sekä kaikenlainen käsillä tekeminen. Sarjaa lukiessa herää innostus kirjoittaa, piirtää, maalata tai vaikkapa ommella. 

Katsoin myös loppuun Norjan kruununprinsessan elämästä kertovan Atlantic Crossing -sarjan Yle Areenasta. Tarina lähti mielestäni käyntiin hiukan hitaasti, mutta vei mukanaan sarjan puoleenväliin mennessä. 

Loppujen lopuksi ainoa hidastempoinen asia oli sarjan katsominen. En ehdi katsoa telkkaria läheskään joka ilta uutisia lukuun ottamatta. Nyt viikonloppuna olen kuitenkin ehtinyt ottaa pienen "spurtin" ja katsoin viimeisenkin osan.

Tätä sarjaa voin suositella, mikäli 2. maailmansodan historia ja toisaalta kuninkaalliset & muut maiden johtohahmot kiinnostavat. Tapahtumien vauhti nopeutuu, kun päästään alkuun, ja Sofia Helin sopii hyvin pääosaan prinsessa Märthaksi.

Arki on usein kovin hektistä, mutta yritän aina mahdollisuuksien mukaan irrottaa aikaa mielenkiintoisille kirjoille, tv-sarjoille ja edes joskus musiikillekin. Mielestäni lapseni ovat nyt kyllin vanhoja selviämään ne hetket itsekseen - tosin he nukkuvat yleensä kyseiseen aikaan :D 

Kun kirjastot ovat poissa pelistä, luen vähemmän kirjoja, jotka ovat itselleni täysin uusia. Jotakin toki välillä - minulla on vielä "Suon villi laulu" aloittamatta. Siitä ovat ilmeisesti pitäneet monet, joten aloittanen sen piakkoin. 

Itse asiassa, on todella mukavaa, että minulla on odottamassa yksi täysin uusi kirja. Toivon, että seikkaileminen kirjaston hyllyjen välissä voisi taas jatkua. Uskon, että sinne kaipaavat kovasti tällä hetkellä myös lapseni.

PS. Koska meillä on pitkästä aikaa Netflix, katson seuraavaksi loppuun Ritan uusimman tuotantokauden. 

PPS. Ehdinpäs tänään aloittaa Sibeliuksen sinfonioiden kuuntelun - noin 1,5 sinfoniaa on nyt kuunneltu.

PPPS. Kävin muuten ala-asteella luokkaretkellä Sibeliuksen Ainolassa Järvenpäässä. En tosin muista enää, mikä luokka tai vuosi oli kyseessä. Ainolan hieno, vihreä uuni jäi tuolloin mieleeni eniten. En olekaan vieraillut paikassa nyt aikuisena.



Kommentit

  1. Luin myös tuon Enni Mustosen -kirjasarjan ja pidin niistä valtavasti. Olen muutenkin kahlannut useita Suomen historiaa käsitteleviä romasnejs läpi viime vuoden aikana, ehkä tämä nykytilanteen epävarmuus saa hyvää vastapainoa ja näkökulmaa juuri tarpeeksi kaukaa menneestä. Nyt on menossa Myrskyluoto-kirjat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on muuten hyvä näkökulma! On välillä niin mukavaa uppoutua johonkin täysin toisenlaiseen todellisuuteen. Myrskyluoto-kirjat olen lukenut noin 10 vuotta sitten, mutta itse asiassa voisinkin lukea ne uudelleen. Se vanha tv-sarja voisi olla myös mukava katsoa uudelleen, jos jostakin löytyy.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe