perjantai 28. heinäkuuta 2023

Nizza - taidemuseot

 Nyt viileässä ilmastossa huilanneena muistelen jo Nizzaa pääasiassa lämmöllä :) Lämpötila aiheutti kuitenkin tiettyjä haasteita matkalle: vettä piti olla paljon, voimakas uv-säteily piti huomioida ja liikkuminen oli välillä aika raskasta.

Koska päivisin oli kuumaa, piti ulkokohteiden määrää rajoittaa. Koska matkaoppaat mainostavat taidemuseioita, suuntasimme niihin. En voi sanoa olevani taideasiantuntija. Luulen että tämä johtuu osaksi erityisherkkyydestä: välillä taide on minulle liian päällekäyvää ja liikaa aisteja stimuloivaa.

En myöskään tykkää katsella & kokea itseäni ahdistavaa, negatiivissävytteistä taidetta. Taide-elämyksen täytyy olla ehdottomasti miellyttävä. Videoinstallaatiot sivuutan täysin - niissä on liikaa kaikkea. Valot taas ovat useimmiten ok.

Taidemuseovierailut lasten kanssa menivät paremmin kuin olin olettanut. Touhilla oli alkuun Matisse-museossa tylsää. Aloin siis etsiä hänen kanssaan yksityiskohtia: Matisse maalasi paljon hedelmiä, värejä ja...tissejä :D Tämähän oli T:stä huikean hauskaa!

Chagall-museo oli siinä mielessä Matissea helpompi (itsellänikään ei juuri ollut hajua kummastakaan taiteilijasta), että siellä näytettiin alkuun dokumenttielokuva, josta ilmeni Chagallin elämänhistoria ja se, miksi tietyt elementit kuten naudat ja vanhan testamentin tarinat toistuvat maalauksissa.

Itse pidin Chagallista Matissea enemmän. Ehkäpä tämä johtui siitä, että Chagallin maalaukset ovat pääasiassa hyväntuulisia ja värit miellyttäviä. 

Minulle jäi vaikutelma, että Ranskan riviera on hyvin taideorientoitunutta. Luin, että moni taiteilija on asunut/asuu ympäristössä. Varmaankin taiteelliset piirit vetävät samanhenkisiä puoleensa.

Suuri vaikutus on ollut varmaankin myös ympäristöllä: onhan se turkoosi välimeri ja vuoret ilo silmälle! Maisemat olivat itsellenikin reissun parasta antia. 

En ole aivan varma, mutta voisi olla, että käyn lasten kanssa Nizzan-kokemusten jälkeen hieman enemmän taidemuseossa täällä Suomessakin. Jäin lisäksi pohtimaan, että onkohan taide läsnä ranskalaisessa opetussuunnitelmassa enemmän kuin meillä. En muista omalta kouluajaltani oikein mitään taidehistoriaa...paitsi ehkä historiankirjojen kuvituksena.

PS. lapset pääsivät molempiin taidemuseoihin maksutta.

PPS. Molempiin taidemuseoihin oli bussiyhteydet hotelliltamme. Ainoa pienoinen haaste oli, että jos ei ollut älynnyt ladata sovellusta, matkat piti maksaa tarpeeksi pienellä käteisellä, mieluiten kolikoilla. Siinä sitten yhdistimme minun ja lasten kolikoita kamalassa kiireessä :D 

PPPS. Hotellihuoneessa oli hetken aikaa kaksi pientä taiteilijaa Matissen ja Chagallin innoittamana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nelosten tanssit ja epätavallinen viikko

Voisi jopa sanoa , ettei meidän perheessä ole juhlittu Suomen itsenäisyyttä koskaan näin monipuolisesti. Keskiviikolle, varsinaiselle itsenä...