lauantai 11. marraskuuta 2023

Valtiolliset hautajaiset ja pohdintaa elämän loppupuolesta

Presidentti Martti Ahtisaaren kuolema ja hautajaiset ovat herättäneet paljon keskustelua meillä. Lapset eivät oikein muista edellisen valtiopäämiehemme kuolemaa, joten tämä on ollut meillä tapaus. Naakka pohti jopa, että olisi hyvä jos lähtisimme seuraamaan hautajaissaattoa, mutta se tapahtui työpäivän aikana ja kaiken lisäksi sää oli huono.

Naakka on ollut hyvin kiinnostunut muun muassa presidenteistä, ja hän on opetellut Suomen presidentit ulkoa. Haastoin häntä opettelemaan myös presidenttien puolisot ;) 

Livenä ei meillä kukaan hautajaisia seurannut, mutta katsoimme uutisista koosteen. Lapset keksivät, että haluaisivat käydä Hietaniemen hautausmaalla katsomassa presidenttien hautoja. Nyt on vain harmillinen vuodenaika, kun vierailu on mukava ainoastaan valoisaan aikaan.

Koska aloitin elämän ehtoopuolen asioilla, täytyy mainita, että molemmat lapset ovat olleet todella viehättyneitä hoivakodista, jossa kävimme syyslomalla katsomassa sukumme vanhinta, 97-vuotiasta rouvaa. 

Täytyy sanoa, että olen itsekin viehättynyt. On uskomaton tunne, kun vaikeiden kotonaolovuosien (noin kymmenen viimeisimmän) jälkeen on saatu rouvalle turvallinen asuinpaikka, jossa on seuraa ja käsittääkseni mukavaa tekemistä. 

No, nyt minutkin kuulemma sijoitetaan vanhana juurikin sinne :D Katsotaan, riittävätkö omat elinvuodet niin pitkälle. Joka tapauksessa, se tunne, kun ei enää tarvitse huolehtia, siis lähisukulaisen asuinpaikasta, on uskomaton. Lapset haluaisivat vierailulle uudestaan mahdollisimman nopeasti.

Hietaniemen hautausmaa - asuin sen lähistöllä opiskeluaikana. Suuntasin usein sinne lenkille. Tykkäsin kierrellä erityisesti hautausmaan vanhimmassa osassa, ja lueskella hautakivien tekstejä. Minua ovat aina kiinnostaneet myös kuolinilmoitukset.

Ehkäpä minulla on ollut aina sisäinen tarve normalisoida elämän loppumiseen liittyviä asioita. kuolema tapahtuu ennen pitkää meille kaikille, mutta olemme etääntyneet aiheesta. 

Minulla on ylipäätään periaate, että vastaan lasteni kysymyksiin riippumatta siitä, mitä ne ovat. Meillä on keskusteltu tämän aihepiirin asioista aina silloin, kun kysymyksiä on tullut. Kierros presidenttien haudoilla, kun sää on sopiva - no tottakai!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nelosten tanssit ja epätavallinen viikko

Voisi jopa sanoa , ettei meidän perheessä ole juhlittu Suomen itsenäisyyttä koskaan näin monipuolisesti. Keskiviikolle, varsinaiselle itsenä...