Helpotuksia akvaariossa ja nukkuessa

Niskasten akvaariorintamalle kuuluu oikein hyvää - noin viidensadan kotilon poisto on auttanut, ja nyt otuksia ryömii akvaariossa enää harvakseltaan. Pieniä viitteitä, että kasvit alkaisivat toipua, on jo näkyvissä. 

Vaikka akvaario on biosysteeminä säännelty, on se monin tavoin oma villi luontonsa. Asiat vaikuttavat toisiinsa, ja esimerkiksi kotilot voivat liikaa lisääntyessään aiheuttaa ongelmia niin kasveille kuin kaloillekin. 

Kun kotilot syövät kasveja, kasvit alkavat kuolla. Kasvijäte ja kotiloiden ulosteet taas huonontavat veden laatua, mikä taasen huonontaa kalojen elinolosuhteita. 

Maltillinen määrä kotiloita taas on useimmiten hyväksi akvaariolle - ne syövät pohjalta kasvijätettä, ja parantavat möyriessään akvaarion pohjan happipitoisuutta. Mutta, liika on liikaa, ja Nyt Niskasten akvaario alkaa näyttää siltä miltä pitääkin. 

Myös rva:n nukkuminen on helpottunut uusien lääkkeiden ansiosta. Nyt rva syö pienen määrän erästä vanhanaikaista masennuslääkettä joka ilta. Sitä suositeltiin, kun rva:n nykyinen lääkitys on sellainen, että sitä ei saisi ottaa kuin kuuriluontoisesti. 

Lääkkeetön nukkuminen kuulostaa rva:n uniongelmasatolla suoranaiselta utopialta. Sanotaanko vaikka, että se ei ole toiminut viidentoista vuoden lukuisista harjoitteluista huolimatta. Onneksi nyt sattui vastaan lääkäri, joka otti ongelman tosissaan ja keksi, mitä pitää tehdä. 

Nyt onettomuusongelmani hoito koostuu siis sopivammasta lääkityksestä ja toimista, joiden avulla rva viestittää (tai ainakin yrittää viestittää) keholleen, että nyt on aika mennä nukkumaan. 

Unihygienian käsite (pähkinänkuoressa nukkumisolosuhteet ja nukkumaanmenoa edeltävät toimenpiteet) ei ihan käytännössä toteudu meillä. Esimerkiksi sängyssä ei pitäisi tehdä muuta kuin nukkua tai rakastella. 

No, rva lukee iltakirjaansa tasan siellä sängyssä, sitä ilman se uni ei ainakaan tule. Sähköinen kirja ei tulisi kysymykseenkään - lukulaitteen valo lähinnä virkistää rva:ta.  

Se kaikki muu sitten...hmm....kun meillä nukkuu sängyssämme osan yötä myös vähintään yksi lapsi, niin jäljelle jäävät vaihtoehdot "nukkuminen" sekä "nukkuminen lapsen kanssa" (eli se ahtaasti nukkuminen), se siitä. 

Herätyksiä tulee joka yö, ja iloisia olemme, mikäli niitä on vain yksi tai kaksi. Ehkäpä edessä on vielä rauhallisempiakin öitä...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys