Näin meillä - ruokailut

Dieetistä pienenä aasinsiltana ruokailuaiheeseen haluaisin tällä kertaa kirjoittaa, miten ruokailut nykyään lapsilla sujuvat.

Aloitetaan Naakasta. Hän täyttää hieman yli kuukauden kuluttua viisi vuotta. Naakalla syöminen on parantunut huimasti. Hänelle kelpaavien ruokalajien määrä on laajentunut, vaikkakin ruuan pitää olla selkeää, ei liikaa ainesosia sotkettuna yhteen.

Naakan lempiruokaa ovat nakit ja ranskalaiset sekä purkkihernekeitto. Jälkimmäistä meillä syödään joka viikko, sillä se menee sellaisenaan myös Touhille. Hernekeiton kanssa kumpikaan heistä ei syö sinappia, toisin kuin rva.

Naakka osaa kaataa lasiin maitoa, mikäli tölkki ei ole aivan täynnä. Hän osaa myös viedä astiat tiskipöydälle, kun on syönyt. "Saisinko.." onnistuu jo myös varsin hyvin, viimeistään, kun siitä muistutetaan.

Touhi on edennyt "jätemyllyvaiheesta" hiukan vähäruokaisemmaksi, mutta ruokahalu on edelleen kova. Ikää Touhilla on melkein vuosi ja kahdeksan kuukautta. Touhi syö osin purkki- ja osin samaa ruokaa kuin muutkin.

Touhi osaa lusikoida itse. Tosin välillä, kun annoksesta on jäljellä alle puolet, laiskuus voittaa. Silloin Touhia autetaan. Uudehko herkku on voileipä, jota syötetään siten, että leipä on syöttäjän kädessä ja Touhi haukkaa. On oltava aika tarkka, ettei suussa ole liikaa ruokaa kerrallaan.

Touhi on oppinut myös juomaan mukista, ja välillä nestettä menee päivässä paljon, välillä vähemmän. Unille mentäessä Touhi juo vielä tuttipullosta maitoa.

Tätä nykyä molemmat katselevat usein piirrettyjä samalla kun syövät - näin Touhin ruokailu onnistuu. Naakka pärjäisi ilmankin, hän lopetti ohjelmien katsomisen syödessä noin kolme vuotta täytettyään, mutta on palannut takaisin vanhaan, koska pikkuveli katselee.

En ole ruudusta ruokapöydässä kovin huolissani. Touhin takia pöytää ei voi kattaa, vaan ruoka haetaan muutenkin työtasoilta. Jos kattaisin pöytään lautaset ja aterimet, ne löytyisivät äkkiä säpäleinä lattialta.

Luulen, että vuosi mennään tällä tavalla, sen jälkeen pöydän kattaminen jo toivottavasti onnistuu. Myös rva syö lasten kanssa suurin piirtein samaan aikaan, tosin Naakan tarhapäivinä syön vasta kun Touhi nukkuu - olohuoneessa tv:n ääressä :D


PS: Vihannekset ja hedelmät tarjoan lapsille vasta, kun "pääruoka" on syöty. Yleisimmin he syövät pakasteherneitä, kurkkua, porkkanaa ja omenaa.

PPS. Meillä toimivia ruokalajeja ovat myös mm. kala-, jauheliha- ja nakkikeitto, perunamuusi, broileriruuat...

PPPS. Herkkuja meillä syödään rajoitetusti. Naakalla on lauantaisin karkkipäivä, jolloin saa herkutella. Päivä saattaa mennä ohi yhdellä tikkarilla. Molempien herkkua on myös jäätelö.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe