Katsaus ysäriin

Ysäri on ollut jo kauan muodissa - siis ainakin jos nuorten vaatemuotia ja toisaalta ikäisteni (ja vähän vanhempien) retroilun muodissa. 2000 luvun alkuvuosina en kyllä olisi ikinä uskonut, että ysäri tulee muotiin :D

Omat ysärimuistoni ovat monella tapaa ristiriitaisia. Olin 9-vuotias, kun ysäri alkoi ja 19-vuotias, kun se loppui. Suurelle osalle ristiriitaisuudesta antanee selityksen oma murrosikä ja teinivuodet.

Ysärin alussa olin alakoulun ensimmäisillä luokilla. Ihan vuosikymmenen alusta en muista esimerkiksi musiikista kuin Raptorin ja ehkä Anna Hanskin. Toki alkaisin muistaa enemmän, jos käyttäisin enemmän aikaa muisteluun.

Ysärin alussa minä leikin leluilla ja kuuntelin vielä lastenlaulujakin. Ystäväni-kirjat, Viisikot, partio ja sen sellaiset olivat in. Vaatteista en perustanut, kunhan sellaiset olivat päälläni, kun lähdin ihmisten ilmoille.

Vuonna -94 aloitin yläasteen. Silloin jylläsi techno tai nykykielellä ehkä eurodance. Seiskaluokalla piti olla iso flanellipaita ja sen alla poolopaita. Iso anorakki ja maiharit olivat myös must.

Kasiluokalla muoti muuttui - yhtäkkiä pitikin pukeutua tiukkaan paitaan, jonka rintamuksessa luki mainioita sloganeita kuten "kiss me". Jotkut värjäsivät tukkansa shokkiväreillä. Se techno oli vieläkin muodissa.

Ysiluokalla tuli paksupohjaisia kenkiä, Jyrki-iltapäiväohjelma, Rasmus ja sen sellaista. Onnekkaimmilla oli Nokian puhelin, mutta matopeliä ei ollut vielä keksitty. Atk-tunnilla sai kokeilla internetiä, mutta se oli ainoastaan opettajan koneessa.

Vuonna -97 menin lukioon.  Tästäkään ajasta minulla ei ole sen kummempia vaatemuistoja, paitsi että hip hop -tyyliset isot vaatteet olivat muodissa, tykkäsin Lauryn Hillistä ja Puff Daddysta. Telkkarista piti katsoa Secret files.

Puolivälissä lukiota aloin pitää muotia typeränä ja vastustaa sitä :D Minulla oli paljon kirppareilta bongattuja hippihenkisiä vaatteita, ja Punk-tyylinen musiikki astui kuvioon. Vastustin ajan muotia kuten kaikkea, joka oli koristeltu glitterillä.

Kun vuosikymmen loppui, täytin 18 vuotta. Koska siirryin vuosikymmenen aikana lapsuudesta nuoruuteen, ysäri tuntuu ehkä siksi todella tapahtumarikkaalta vuosikymmeneltä. Minusta tuntuu, etten erota 2000-luvusta oikein mitään, 2010-luku on minulle vuosikymmen, jolloin minusta tuli äiti. Ehkä erotan tulevaisuudessa näistäkin jotakin erityistä.

PS. En ole ollut koskaan ysäribileissä.

PPS. Jos jotakin ysäriajasta oikeasti nostalgisoin, se on tv-sarjat, erityisesti suomalaiset. Olen sitä mieltä, että sen tasoisia telkkarisarjoja ei enää osata tehdä.

PPPS. Ysärin alkuvaiheesta muistankin nyt New Kids On The Blockin :D ...fanitin, koska isommat tytötkin tekivät niin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe