sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Iltarutiinit nykyään

 Meillä ovat iltarutiinit vaihdelleet jonkin verran läpi vuosien, mutta "runko" on yleensä sama:

1. Iltapala

2. iltasatu

3. vessassa käynti, hampaiden pesu ja yöpuku päälle

4. nukkumaan.

Käytännössä nyt 8- ja 5-vuotiaiden kanssa toiminnanohjaus tulee edelleen voimakkaasti aikuiselta. Meillä oli vähän aikaa käytössä lappu, jossa luki, mitä iltaisin tapahtuu sillä tuloksella, että 8-vuotias ärsyyntyi lapusta. 

Joka tapauksessa, iltapala on ainakin arkisin klo 19.15. Molemmat lapset syövät yleensä silloin oikein hyvin. Tällä hetkellä suosikkeja ovat maksamakkaraleipä ja mehukeitto, välillä on porkkanaa, omenaa, raejuustoa, muroja ja niin edelleen.

Toinen lapsista syö Pegorion-jauhetta vatsan toiminnan parantamiseksi. Se nautitaan tässä kohtaa mehun kanssa. Iltapalan jälkeen syödään xylitol- ja d-vitamiinipastillit. 

Molemmille lapsille luetaan edelleen iltasatu, vaikka 8-vuotias lukee jo itsekseen oikein paljon. Isompi tykkää kuunnella "koululaiskirjoja", hänelle on luettu esimerkiksi Harry Potteria, historiallisia romaaneja sekä niin sanottuja tyttö- ja poikakirjaklassikkoja.

Pienemmän suosikkeja ovat Tatu ja Patu -kirjat sekä kaikki mahdollinen Mauri Kunnakselta. Myös lasten tietokirjat ovat olleet suosiossa. Nuorempi tykkää kaikesta vitsikkäästä. 

Hampaiden pesu tuottaa eniten vastalauseita. Sanon yleensä, että menkää sitten bakteerien kanssa nukkumaan, mikäli ei kelpaa. Se tehoaa, ellei ihan iltaraivarista ole kyse. Siitäkin voisin kirjoittaa toisella kerralla. 

Hampaiden pesun jälkeen (joskus ennen) vaihdetaan yövaatteet. Sen jälkeen ilmoitan tarvittaessa, että äidin iltavapaa alkaa nyt. Se tarkoittaa, että ryhdyn omiin iltatoimiini enkä ole enää palvelemassa lapsiani. 

Aiemmin molemmat menivät sänkyyn lukemaan kirjoja. Tässä välissä pitää mainita, että molemmat lapset ovat nukkuneet jo pidempään yhdessä kerrossängyn alasängyssä, koska kumpikaan ei halua nukkua ylhäällä yksin <3

Nykyään jompikumpi haluaa välillä leikkiä hiljaista leikkiä olkkarissa tai sitten vaihtoehtoisesti katsella aikuisen kanssa uutisia - se on ihan okei. Molemmilla on vaikeuksia nukahtaa esimerkiksi sunnuntai-iltaisin, jolloin en halua patistaa heitä unettomina sänkyyn. Maanantai-iltana nukuttaa sitten varmasti.

PS. Iltasatu on itsellekin mukava rutiini - tosin täytyy myöntää, että jos itseä väsyttää oikein paljon, lukemaan ryhtyminen on hieman raskasta :D 

PPS. Haasteellisin kohta illassa on saada lapset iltapalalle eli iltarutiinien alkuun. Siinä kohtaa tulee yleensä eniten vastalauseita, hyvänä kakkosena on hampaiden pesu.

PPPS. Hommahan ei aina suju ollenkaan harminisesti - esittelin kirjoituksessani toiminnan "rungon", ajoitain on säätöä ainakin yhdessä tai sitten useammissa vaiheissa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nelosten tanssit ja epätavallinen viikko

Voisi jopa sanoa , ettei meidän perheessä ole juhlittu Suomen itsenäisyyttä koskaan näin monipuolisesti. Keskiviikolle, varsinaiselle itsenä...