Lisää palapelejä ja byrokratiakiukku

Kaikki lapset eivät tee kaikkea, vaikka erilaisissa lapsen kehityksestä kertovissa julkaisuissa tehtäviä asioita jaotellaan mielellään ikäkausittain. Nämä jaottelut taas saivat minut huolehtimaan milloin mistäkin asiasta, joihin lapseni eivät osoittaneet innostusta.

Esimerkiksi Naakka alkoi piirtää vasta neljävuotiaana, Touhi käytännössä nyt viisi vuotta täytettyään. Mitään hemmetin pääjalkaisia ei näkynyt missään vaiheessa...Kumpikaan ei kiinnostunut kovin paljon muovailuvahasta, jolloin sain syyn hermoilla, eikö heissä ole luovuutta.

Palapelit eivät ole oikein kiinnostaneet kumpaakaan paitsi ajoittain - Naakka teki 3-4-vuotiaana Frozen-aiheisia palapelejä hetken jopa iltasadun sijaan. Touhi ei missään vaiheessa, kunnes...Minä väsäsin 500-palaista palapeliä koronaa sairastaessani, ja lapset kävivät välillä auttelemassa, erityisesti Touhi. Kun ehdotin hänelle omaa palapeliä, se ei tullut kuuloonkaan.

Kului puolisentoista viikkoa, ja Touhi kokosi pienen palapelin Naakan avustuksella. Saman illan aikana hän kokosi kaikki blogikuvassa olevat kootut palapelit. Enempää lasten palapelejä meillä ei tällä hetkellä olekaan - niitä pitäisi nyt saada lisää.

Mikä oli tarinan opetus? No ilmeisesti se, että ei yhtään kannata stressata lapsen innostusta esimerkiksi palapeleistä. Kiinnostus saattaa syttyä yhtäkkiä, ja 5,5-vuotiaana taloudesta löytyvien palapelien kasaamiseen kuluu yksi ilta.

Minua on tällä viikolla kiukuttanut K:n ip-toiminnan maksuhuonennuksen hakeminen - siis se, että joulukuun alussa lähettämääni kysymykseeni, onko hakemus ylipäätään mennyt perille, suvaittiin vastata 1,5 kuukauden kuluttua, että ei ole kyllä tullut perille, on varmaan kadonnut matkalla (niin, turvasähköpostin matkalla minulta hakemusten käsittelijöille).

No ei kun kirjoittamaan uutta hakemusta. Siihen meni taas aikaa, kun etsin tulotiedot ja sen sellaiset, skannasin ja tulostelin kuitit - niiden kun piti olla tuoreita, niin edelliset eivät enää käyneet. Tämä oli siinä mielessä tyypillinen nykyajan keissi - luulisi, että asiaa hoitavat henkilöt hoitaisivat oman tonttinsa, mutta ei. Itse täytyy olla todella skarppina. Laskut, 100 euroa kuukaudessa, tulevat kuitenkin ajallaan, eli ehkä henkilökuntamitoituksessa on panostettu laskutuksen puolelle.

Mietin välillä, olenko vain tullut vanhaksi (voi olla niinkin), mutta tuntuu, että erityisesti nykyään täytyy asioita hoitaessaan varautua tekemään niitä hommia, joihin ne hommien hoitajat on palkattu. Ylipäätänsä täytyy varautua ottamaan itse selvää milloin mistäkin asioista. Huoh!

PS. Olen ylipäätään aika skeptinen erilaisten kehityskäyrien suhteen - normaalin kehityksen skaala on minusta todella laaja.

PPS. Katsotaan, säilyykö Touhin palapeli-innostus. Nyt ei näytä ainakaan huonolta asian suhteen.

PPPS. Kivasti ehti maksuhuojennushakemuksen suhteen vuosikin vaihtua vastausta odotellessa. Säännöissä sanotaan, että syksyn huojennuksia pitää hakea syksyn aikana. Sekin vielä, paitsi että ei tuo nyt minunkaan syytä ole.



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys