Taloudenhoidosta ja säästämisestä

Kun valmistun, tuloni nousevat huimasti (jos saan töitä). Oikeastihan se ei mene niin, vaan meidän verotussysteemimme takaa sen, ettei varmastikaan huimaa. Elämästä tulee kuitenkin taloudellisesti hiukan vakaampaa - ainakin toivottavasti. 

Lasten kasvaessa menot ovat hieman muuttuneet. Ruokamenot tuovat merkittävimmän kasvun - ruokalaskut tuntuvat nousevan hieman koko ajan. Koska ruoka on meillä jo valmiiksi huokeaa perusruokaa, täytyy menojen kasvu näemmä vain niellä. 

Vaatteiden kulutus on hieman vähentynyt, ainakin paitojen - housut tuntuvat kuluvan jopa nopeammin kuin ennen. Kengät ovat suhteellisen suuri menoerä. Pyykkiä ei kuitenkaan tule enää niin nopeasti kuin ennen. 

Me selviämme, kun suunnittelen taloudenpitomme järkeväksi. Silti välillä stressaa, kuten nyt vuokran noustessa jälleen. Sekin stressaa, ettei ip:n maksuhuojennus ole vieläkään kuin prosessissa. Tiedän myös puhelimeni, telkkarimme ja ehkä läppäreidemme vetelevän kohta viimeisiään. Yritän kuitenkin ottaa asian rauhallisesti.

Harrastusmenot ovat vielä suhteellisen pienet - lähinnä maksan Naakan voimistelusta. Touhille ei luultavasti tule vielä vähään aikaan maksullista harrastusta. Harrastusten "Suomen malli" ei oikein Naakan kohdalla toimi - kouluun tuli kyllä harrastuksia, mutta ne sijoitettiin kahdessa yksikössä toimivan koulun toiseen yksikköön liian vaarallisten tienylitysten taakse. 

Varsinaista rahapulaa en ole koskaan kokenut. Osaksi tämä johtuu varmasti synnynnäisestä pihiydestäni. Tykkään penninvenytyksestä, eikä minulla ole kovin suurta hinkua heräteostoksiin. Esimerkiksi kotimme....no kyllä tämä kodilta näyttää, vaikkei ig-kodilta varmaankaan :D 

Olen useamman vuoden ajan painottanut vaatehankintojani kalliimpaan ja laadukkaampaan suuntaan. Käytän vaatteitani vuosia, joten niiden täytyy kestää. Myös kotimaisuusasteen vähittäinen nosto on kulkenut mukana pidempään.

Vaatteiden paikkaaminen onnistuu minulta, muuten ompelutaidoissani on toivomisen varaa ;) Lapsille menevät vielä kirppisvaatteet yhtä hyvin kuin muutkin, mikä on säästänyt pitkän pennin. Omat harrastukseni, kuten lenkkeily ja lukeminen,  eivät juurikaan rahaa vie.

PS, Museokortti on ollut fiksu hankinta itselleni harrastusten suhteen. Se on huokea verrattuna moniin muihin harrastusmaksuihin.

PPS. Aikuinenkin voi säästää ns. pikkurahoista eli muutamista euroista. Itselläni on myös pienimuotoinen sijoitusharrastus.

PPPS, Yleisesti ottaen shoppailuhinku taitaa olla sukua lohtusyömiselle. Ilmiö täytyy itse tunnistaa/tunnustaa ennen kuin asialle voi tehdä jotakin. Itsensä muuttaminen ei tosin ole helppoa kenellekään. Kommentit

  1. Se on muuten jännä miten sellaisen "huonopalkkaisenkin" työn antama lisä tuloissa tuntuu ylelliseltä. Muistan miten opiskeluaikana kesätöistä saatu palkka melkein hävetti :D Komppaan shoppailuinnon ja lohtusyömisen vertaamista. Mitä olen havainnut, usein vähävaraisemmasta perheestä tulevilla raha polttelee taskussa herkemmin. Jännä ilmiö kieltämättä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys