Rouva Niskasen oireisto - niskan lihakset

Rvan niska on (yllättäen) aika heikossa kunnossa. Makuuasento on oikeastaan ainoa, joka ei niskaa rasita. Onnettomuuden jälkeen en ole oikein hahmottanut pääni asentoa. Pää tuppaa kallistumaan aina oikealle, ja minun täytyy korjata asentoa joskus ihan peilin kanssa. Jos joudun istuessa tai seistessä olemaan paikallani vähän pidemmän aikaa, lihakset alkavat yksinkertaisesti pettää, enkä enää jaksa pitää päätäni pystyssä. Tällöin auttaa vähän, jos voin nojata päätäni vasemmalle (esim. seinää tai selkänojaa vasten). Toinen vaihtoehto on venkslata itsensä johonkin kummalliseen asentoon, jossa niska lepää, mutta mikään muu kropan osa ei.

En myöskään hahmota tai edes kunnolla tunne, että omistan myös niskan oikean yläosan. Hahmotus loppuu niskan keskiosassa, ja luultavasti tämä on juuri syynä siihen, että pidän päätäni usein vähän vinossa. Kun niskan lihakset eivät oikealta puolelta kunnolla tue, joutuu oikeanpuoleinen kaulajänne (ja se iso lihas sillä kohdalla...pitäisi lukea lisää anatomiaa) kovalle koetukselle. Siksipä se on aina kipeänä. Kallonpohjalihakset ovat olleet jumissa ja särkeneet kohta kolme vuotta. Vasen puoli niskasta ja koko vasen hartia ovat samperin kipeinä, sillä yritän usein helpottaa niskan vasemman puolen taakkaa nostamalla vasemman olkapään ylös ja nojaamalla siihen.

Olen tehnyt syvien niskalihasten harjoitteita lähes päivittäin yli puolen vuoden ajan, mutta mitään muutosta ei valitettavasti vielä ole näkyvissä. Jatkan kyllä sinnikkäästi - eihän lihastreenistä haittaakaan voi olla! Kun niska on tässä kunnossa, tulee vastaan paljon käytännön ongelmia. Minua esimerkiksi huvittaa nykyään, kun ihmiset puhuvat ergonomisen työasennon tärkeydestä. Minä tiedän, mikä se minulla olisi, ja osaan säätää tuolin, pöydän ym. oikeaan asentoon. Ongelmana on vain, etten pysy siinä asennossa (ennen onnettomuutta pysyin)! Pääni vain kellahtaa oikealle, ja oikea hartia ja koko yläselkä lysähtävät kasaan. Ei ihme, että Rvan hymy on tällaisissa tilanteissa vähän kireä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe