Hyvillä unilla jaksaa iltaan asti

Niskaset alkavat toipua taudeista, Naakka sai pahaksi onneksi vielä korvatulehduksen, jota on hoidettu antibiooteilla keskiviikosta asti. Perjantaina eli eilen rva meni töihin ensimmäistä kertaa tällä viikolla ja tervehtynyt Naakka meni päiväkotiin.

Viikko on ollut raskas, ehkä parasta tällä viikolla on ollut, että ystäväni tuli Neo-koiransa kanssa meille kahdeksi yöksi auttamaan ja pitämään seuraa, kiitos <3 ilman häntä olisin toki jotenkin selvinnyt, mutta en olisi varmaankaan syönyt mitään.

Rva on tosi huono nukkuja, ja tällainen viikko sekoittaa unirytmin siihen malliin, etten enää saanut nukuttua unilääkkeilläkään. Viime yönä nukkuminen onneksi sujui, joten tähän aamuun heräsimme pirteinä.

Ruotsissa puhuimme siellä asuvan ystäväni kanssa nukkumisesta ja väsymyksestä (pienet lapset, työ, ruuhkavuodet kertakaikkiaan...) Pohdimme, että voisi olla mukavaa olla ihminen, joka tulee toimeen hyvin vähäisillä yöunilla.

Yllättäen myös Helsingin Sanomilla oli aiheesta pari päivää sitten artikkeli (olimme tietämättämme ajan hermoilla). Artikkelissa kerrottiin ihmisistä, jotka tulevat toimeen muutamien tuntien yöunilla. Rva ei tulisi, valitettavasti.

Rva:n unentarve on 7 - 8 tuntia eli aika korkea. Uneton rva on ollut lapsesta saakka. Lasten unettomuudesta ei paljon puhuta, mutta rva muistaa, kuinka valvoi ala-asteella aina joskus vielä kolmelta arkiyönä ja oli ymmärrettävästi hätääntynyt.

Todella uneton rva on ollut kymmenisen vuotta. Melatoniinit ja nukahtamislääkkeet ovat enemmän tai vähemmän säännöllisessä käytössä. Nukahtamiseen rva on kokeillut myös rentoutumistekniikoita ja elämän rauhoittamista iltasella.

Silti, mikään ei ole kunnolla auttanut. Rva on hyväksynyt, että n. puolet viikon öistä on unettomia. Tämä aiheuttaa suurta väsymystä päivisin, joskus enemmän ja joskus vähemmän. Hyvin nukutuista öistä rva on opetellut olemaan ylpeä.

Niskavamma ja sen mukanaan tuomat kivut vaikeuttavat nukkumista iltaisin ja aamuisin. Yöllä rva ei onneksi kipuun heräile. Niskavamman ensimmäisinä vuosina rva:n oli vaikea saada unta huimauksen vuoksi, sängyssäkin huimasi, kun käänsi kylkeä huonoon asentoon.

Tänään on onneksi pirteä päivä. Rva on lähdössä pitkästä aikaa geokätköilemään, talvikätköilyä rva ei olekaan ennen kokeillut! Onneksi pääsee vähän liikkumaan, niska on viikon paikallaan jumittamisesta kipeä, salille rva pääsee joko tänään tai huomenna.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe