Kotona töissä

Tällä viikolla Niskasilla on sopeuduttu uuteen tilanteeseen, jossa rva tekee töitä kotoa käsin. Vielä töitä ei ole kovin paljon, mutta jonkin verran kuitenkin. Rva on päättänyt suhtautua tilanteeseen avoimin mielin, josko tämä olisi hyvä tapa hankkia toimeentulo!

Kontaktien solmiminen on varmaankin ongelma, jonka moni pitkäaikaissairas kohtaa oltuaan työelämästä pois vuosia, pahimmillaan vuosikymmeniä. Työtehtävien lisäksi (joita onneksi jonkin verran on) rva:n tehtävä on työtilaisuuksien metsästäminen.

Se tuottaa jännitystä, tekemisen iloa mutta myös katkeria tunteita. Tulee välillä mieleen ajatuksia, että "jos en olisi vammautunut, olisin jo ehtinyt sitä ja tätä..." "jos voisin olla normaalisti töissä työpaikalla, olisi helpompaa..." Tottahan tämäkin, mutta nyt on elettävä tässä tilanteessa. 

Toisaalta, kun työskentelee itsenäisesti ja hankkii työtehtävät, voi työasentoja, jaksottamista jne. säädellä ihan toisella tavalla. Varjopuoli on, että se toimeentulokin on sitten epävarmempaa. Asioissa on siis puolensa.

Eräs niskaan liittymätön haaste kotona työskentelemisessä on - kotityöt! Vaikka kämppä olisi kaaoksessa ja kaikkea pitäisi tehdä, on nyt oleellista keskittyä nimenomaan työntekoon. Rva:lla oli tällä viikolla paria työpäivää vastaava työtehtävä, ja ilokseen rva saattoi todeta, että keskittyminen onnistui!

Kaiken kaikkiaan on mukavaa, että työnteko edes osittaisesti onnistuu. Kroppa asettaa omat haasteensa, mutta kuten eräs ystäväni muutama päivä sitten totesi, niskani tilanne näyttää olevan vuosien odottelun jälkeen hallinnassa. Kipuja ja huimausta on, mutta niistä selviää.

Silti, ongelmiakin on. Kaupoissa, kirjastossa jne. on välillä hankalaa, kun niska ei kestä pään liikuttelua ja katseen tarkentamista eri kohteisiin. Eilen etsin kirjakaupassa 2-vuotislahjaa ystäväperheen tyttärelle ja sain aikaan huonon ja huippaavan olon, joka kesti noin tunnin rasituksen päätyttyä. 

Tänään rva:n on tarkoitus mennä kuntosalille, jossa olisi mukavaa tehdä joku videojumppa, mikäli sali ei ole varattuna (tai löytyy joku, joka haluaa tehdä saman ohjelman kanssani). Viime viikonlopun tanssituntikokeilu oli niin hauska, että rva kaipaisi musiikkia liikuntaansa!

Viikonloppuna ulkoillaan, tosin sääennusteet lupailevat, että talvi hiipii jossain määrin takaisin. Täytyypä lykätä sitä toppavaatteiden siirtämistä vaatehuoneeseen vielä vähän. 

Mukavaa viikonloppua kaikille!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe