Heikkenevät kulkuyhteydet

Liikenneyhteydet huononevat meillä tulevaisuudessa. Tunnistamissyistä en voi kertoa mitkä, mutta kerronpahan, että eräs ihan meidän läheltä kulkeneen linjan pysäkki siirretään kauemmaksi ja reittikin muuttuu pidemmäksi. 

Itsekin pieneltä paikkakunnalta tulleena olisin vuosia sitten voinut todeta, että "mitä se valittaa, meillä ei ole joukkoliikennettä ja teillä vain vähän linjat muuttuvat, ette edes osaa kävellä"...En totea enää. 

Niskavamman myötä kulkeminen joukkoliikenteessä (ja liikenteessä yleensä) on vaikeutunut. Ongelmia ovat tärinä, mahdollinen seisominen, vaihdot ja odottelut pysäkillä. Jos matkustan Naakan kanssa, se tuo vielä oman jännityksensä asiaan. 

Suora linja kotoa sinne, missä yleensä kuljen, on helpottanut kulkemista aivan uskomattoman paljon. Silti, jo tämä kyseinen 20 minuutin matka aiheuttaa välillä kääntymisineen ja tärinöineen huimausoireita sekä niskakipuja. 

Jokainen matka on haasteellinen jo itsessään, siihen ei enää toivoisi kaukana sijaitsevia pysäkkejä, pidempiä matkoja tai liikennevälineen vaihtoja. Harmillinen muutos tämä toteutuessaan on, ainoa perustelu muutokselle on matkaa hidastava "koukkaus" meiltäpäin. 

Vammaiset, vanhukset ja muut huonosti liikkuvat eivät tunnu olevan lähelläkään keskiötä, kun näitä liikennevälinepäätöksiä tehdään. 

Monille läheltä kotia kulkeva julkinen liikenneväline on ainoa mahdollisuus päästä kotoa muualle - invataksi- ym. muut oikeudet ovat usein liian suuren byrokratiasodan takana, siis saavuttamattomissa. Jos kunto juuri ja juuri riittää julkiseen kulkuvälineeseen, sitä käytetään.

Eräs syy Niskasten muutolle nykyiselle asuinalueellemme olivat hyvät kulkuyhteydet. Emme ole muuttamassa pois, mutta tällä hetkellä olemme aika harmissamme kehityssuunnasta, joka vaikeuttaa liikkumistamme. 

Kävin tänään salilla. Edellinen kerta oli keskiviikkona, jolloin katsoimme ohjelmaani uudestaan, ja siihen tuli myös pieniä muutoksia. Keskiviikkoinen ongelmani oli huimaus. Oiretta on tällä viikolla esiintynyt enemmän kuin tavallisesti, ja syynä on tietenkin niska.

Huimaus aiheutti muun muassa, että kun seisten kuuntelin ohjaajan selityksiä ennen liikkeiden kokeilua, minua alkoi huimata. Niskaliikkeet jätettiin kokonaan väliin, ja keskityttiin muihin asioihin, lähinnä reisiin ja pakaroihin. 

Nyt on huimauksen suhteen jo helpompaa - tämänpäiväinen salikerta sujui jo ihan hyvin. Ohjaajani oli myös siellä, pitämässä tuntia jollekin toiselle. Menen luultavasti uudestaan tiistaina, ja silloin ohjelma on ihan sama kuin nytkin. 

Kommentit

  1. Asia, josta itsekin pidän pääkaupunkiseudulla on juuri hyvin toimivat julkiset kulkuyhteydet. Ja oman niskan kanssa paras liikkumismuoto on ehdottomasti uudenmalliset lähijunat, bussit ajavat sen verran vauhdilla ja kanttaavat mutkiin, että niska on hätää kärsimässä. Ja itsekin olen kiinnittänyt huomiota juuri noihin pysäkkien sijoitteluihin, välit ovat yllättävän pitkiä huonommin liikkuvalle. Joten vaikka täällä ei ole julkisia lainkaan tarjolla, niin ymmärrän hyvin miksi asia on sinulle niin ikävä.

    VastaaPoista
  2. Kolarinukke - samaa mieltä PK-seudun busseista, niissä kannattaa ehtiä ajoissa istumaan ennen kuin bussi lähtee taas liikkeelle, muuten voi kyllä vaikka kaatua kurvissa käytävälle...eivät siis ole minunkaan mieleeni. Uudet lähijunat kulkevat todella tasaisesti ja metrokin aika hyvä. Ratikoissa on bussien tapaan hankalaa, juuri sen tärinän ja kolinan takia. Kulkeminen vaatii aina vähän suunnittelua ja valmistautumista (myös henkistä), vaikka minunkaan liikuntarajoitteisuuteni ei ole kovin suuri. Aina sitä kuitenkin valitsee mahdollisimman kivuttomimman vaihtoehdon, jos sellainn on saatavilla :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys