Asuntoautoelämää, osa 1 - yleistä matkasta

Eilen avasin kotioven avaimilla. Koti oli hämärä ja hiljainen. Äkkiä se täyttyi kiljahduksilla ja kipittävillä askelilla. Eteiseen ja makuuhuoneesen etsiytyi röykkiö matkatavaroita. Lapset ryntäsivät lelujensa kimppuun.

Minä kävelin ympäriinsä, ja nostelin parvekekukat parvekkeelle. Piti välillä istua pohtimaan, mitä olin seuraavaksi tekemässä. Oli kiva olla matkalla, mutta myös kiva tulla kotiin.

Koska kello lähenteli puoltayötä, lapset söivät vähän ja siirtyivät iltasadun kautta nukkumaan.

Kotinamme viikon ajan oli asuntoauto. Kuuden (tai kahdeksan) paikan autossa mahtui neljä henkeä mukavasti nukkumaan. Nukuimme hyvin lähes joka yö. Välillä ulkoa kuului huoltoaseman öisiä ääniä.

Toisinaan nukuimme melkein kylki kyljessä leirintäal
ueella muiden karavaanareiden kera. Oli hauskaa katsella, kun naapurit menivät ja tulivat.

Monilla oli enemmän matka-arsenaalia kuin meillä. Teltta auton etuosassa oli varsin yleinen. Siinä istui usein asukas lukemassa kirjaa. Usein se oli myös mukana olevien koirien oleskelutila.

Leirintäalueilla ihmiset katselivat maisemia ja osallistuivat aktiviteetteihin. Saunassa oli melkein kaikkialla mahdollista käydä. Usein oli mahdollisuus myös pestä pyykkiä ja laittaa ruokaa.

Liikkuvan kodin kannalta tärkeitä aktiviteetteja olivat vessakasetin tyhjennyspaikka, vedenotto ja likavesien laskeminen. Leirintäalueilla kaikki tämä oli yleensä mahdollista. Meidän vessa, suihku ja käyttövesi kestivät yleensä noin kaksi vuorokautta kerrallaan. Sen jälkeen nämä huoltotyöt tulivat aina ajankohtaisiksi.

Matkasää oli meillä yllättävän hyvä. Olen iloinen, ettei matka-ajaksi sattunut helleviikkoa. Toisaalta mukaan pakkaamani shortsit ja t-paidat (tai uimapuvut) eivät tulleet juuri ollenkaan käyttöön. Vastapainoksi saimme nukkua hyvät yöunet.

Menomatkalla Keski-Suomessa, kun tutustuimme Kivikauden kylään (palaan retkikohteisiin myöhemmin) tuli ensimmäinen sadekuuro. Se teki käynnistämme nopean.

Seuraavan kerran satuimme sadekuuroon, kun matkasimme Rovaniemeltä Ylläkselle. Sen illan ja yön satoi, mutta kun seuraava päivä oli ulkoilupäivä, ei satanut ollenkaan.

Kotimatkan aikana satoi myös, mutta ei Ranuan eläinpuiston käyntimme aikana. Ajaessa sateesta ei ollut mitään haittaa, se oli lähinnä kotoisaa ja rauhoittavaa.

Nyt palailemme hiljalleen kotielämään. Tosin loppuviikosta olemme jälleen muutaman päivän reissussa. Muuten lomasuunnitelmat ovat aika avoimia.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Lasten kaverit kylässä - ruokailu

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe