Vaikuttaako asuinalue tulevaisuuden valintoihin?

Koska olen hädintuskin saamassa nuoremman lapseni esikouluun, on aika aloittaa pohdinta heidän tulevaisuuden koulutuksestaan....no ei todellakaan, ainakaan vakavasti :D 

Olen aikanaan itse valinnut mennä lukioon ja jatkaa sieltä yliopistoon. Valinta on varmaankin pohjautunut siihen, että olen itse aina tykännyt opiskella. En voi kuitenkaan sanoa, että kaikki olisi aina mennyt luontevasti - puntaroin vaihtoehtoja nuorena varsin paljon.

Olen kotoisin pikkupaikkakunnalta, mutta luokkani alakoulussa oli suuri, yli kolmenkymmenen oppilaan luokka. Jos en väärin muista, 7 siitä porukasta meni lukioon ja 6 suoritti ylioppilastutkinnon. Lukiovalinta piti siis tehdä aikalailla ilman ympäristön mallia.

Yläkoulussa ei todellakaan kannustettu lukioon. Jos päätyi valitsemaan lukion, ei kannustettu siirtymään lähikaupungin isoon lukioon vaan pitäisi jäädä pienempään (menin isompaan, ei tehnyt mieli jäädä kiusaajien kanssa samoille hoodeille). 

Lukiossa taas ei kannustettu yliopistoon, ylemmän keskiasteen oppilaitoksia sen sijaan mainostettiin todella paljon. Tästä suuresti johtuen, en tajunnut lukion jälkeen hakea yliopistoon. Pääsin opiskelemaan sairaanhoitajaksi, mutta en ottanut opiskelupaikkaa vastaan (luojan lykky, en olisi pärjännyt kolmivuorotyössä). 

Muuttaessani pääkaupunkiseudulle (hokasin viimein yliopiston koulutuspaikkana) kohtasin täysin toisenlaisen todellisuuden. Valtaosa yliopistokavereideni piireistä oli valinnut lukion, koska "kaikki muutkin valitsivat". Valtaosa Helsingin yliopiston opiskelijoista tuli ainakin tuolloin pk-seudulta.

Toinen itselleni täysin uusi asia oli koulushoppailu (mitäpä sitä pikkupaikkakunnalla shoppailemaan, oppilaitoksia löytyi tasan yksi kutakin lajia). Opin, että on hyviä ja huonoja lukioita. Opin myös, että jo peruskoulussa oli älyllisempää olla jonkinlaisella painotusluokalla tai kokonaisessa koulussa, joka oli painottunut johonkin. Eliittiä olivat kolmen parhaan lukion kasvatit.

Totuin myös vuosien mittaan koulushoppailuun jo alakoulussa - "paremmat" perheet pyrkivät pois huonomaineisten lähiöiden kouluista, jolloin eriarvoisuus lisääntyy.

Olen suoraan sanottuna hieman hämilläni, siis elämäni kokemuksiin pohjautuen. Toisaalla suorastaan kannustetaan matalampiin opintoihin, toisaalla tilanne on täysin päinvastainen. PK-seudun koulutuskupla ei vastaa ollenkaan muun maan todellisuutta. Tasa-arvoinen koulutus ei näytäkään kovin tasa-arvoiselta.

Mihin toivon lasteni suunnistavan tämän kaiken keskellä? No ihan mihin haluavat. Olen päättänyt painottaa, että helpommalla pääsee, jos on joku ammatti. Sitä joutuu kyllä todennäköisesti nykyaikana vaihtamaan ainakin kerran.

PS. Naakka on jo uhannut muuttaa lukioon oikein kauas, jotta pystyy jatkamaan opiskelua kielellä, jolla hän käy koulua.

PPS. Harmi, että näyttää siltä, että juurikin lapsen asuinalueella on väliä tulevaisuuden valintojen suhteen. Näin ei pitäisi olla.

PPPS. En oikein osaa käsitellä tilannetta, jossa aikuinen ihminen hehkuttaa olevansa jostakin tietystä lukiosta - jos minä sanon puolestani olevani sen ja sen pikkukaupungin lukiosta, se ei kuulosta ollenkaan fiksulta keskustelun jatkumolta :D 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kokeilussa ryhtiliivi

Ärtyneen paksusuolen oireyhtymä - huonompi vaihe

Lastenhuone - tavaranvähennys