maanantai 9. toukokuuta 2022

Ei ole asiaa, jota jompikumpi ei tekisi

Minulla ja lasteni isällä on läpi perhehistorian ollut systeemi, jossa ei ole olemassa asioita, joita jompikumpi meistä ei tekisi. Toki systeemi ei ole aukoton - lapset tietävät, mistä jompikumpi meistä tietää enemmän tai vähemmän.

Kuitenkin, kotitöistä lasten kaikenlaiseen hoitoon kumpikin pystyy toimimaan tarpeen mukaan. Toki on asioita, jotka ovat esimerkiksi minun mielestäni tyhmiä, koska en ole niissä niin hyvä, mutta lapset ovat nähneet jommankumman vanhemman tarttuvan toimeen silloin kun täytyy tarttua.

Kuitenkin, vielä nykypäivänä löytyy paljon ihmisiä, jotka esimerkiksi ajattelevat, ettei perheen miehille voi antaa imuria käteen...tai että naisen paikka on kotona hoitamassa lapsia niin kauan että uudestaan työelämään pääsy vaatii jo todella paljon.

Olen kyseenalaistanyt perinteisiä sukupuolirooleja niin kauan kuin muistan. Näin lapsuudessani kavereiden perheissä esimerkiksi tilanteita, joissa imuroitiin kun perheenisä oli poissa - isä ei voinut sietää imurin ääntä. Myös perheen tytärten velvoittaminen kotitöihin ja pikkusisarusten hoitoon samalla kun perheen pojat saivat vapaata, tuli tutuksi.

Valitettavasti tiettyjen isovanhempieni toimesta tuli myös tutuksi, että poikien pärjääminen koulussa on arvokkaampaa kuin tyttöjen - aargh, raivostuttaa vieläkin! 

Tytön ja pojan äitinä haluan opettaa, että esimerkiksi kotityöt kuuluvat kaikille, ja kaikilla on oikeus ja velvollisuus niiden tekemiseen (tai siirtämiseen myöhemmäksi, mikäli on aika ottaa rennosti). Pienemmistä huolehtiminen, oli se sitten ihmis- tai eläinlasten, kuuluu myös tasapuolisesti molemmille sukupuolille. 

Millä perinteisiä sukupuolirooleja voisi puolustaa? Vaikea keksiä, pippeli ei nimittäin estä esimerkiksi siivoushommia millään tavalla. Ehkäpä perinteisessä agraariyhteiskunnassa on ollut kätevämpää ja "siveämpää", kun on erilliset työtehtävät ja oleskelu eri tiloissa.

Mikäli lasteni sukupuoli-identiteetti versoaa johonkin suuntaan tulevaisuudessa, haluan tukea sitä. En koe esimerkiksi sukupuolivähemmistöjä itselleni uhkana tai naiseuteni jotenkin heikentyvän erilaisten ihmisten olemassaolosta.

1 kommentti:

  1. Allekirjoitan tasapuolisen jaon tehtävissä! Tosin häpeäkseni myönnän itse sortuvani jakoon tehtävissä mitä itse en hallitse ja motivaatio opetella on pieni.. esim. porakoneen käytön opettelu on tekemättä ja autoasioissa omen aika tumpelo..tässä kohden piiloudun ruuanlaiton ja siivouksen taakse :D Todennäköisesti oppisin nuo "miesten hommat" jos viitsisin opetella..

    VastaaPoista

Taimitarhalla ja onnettomuus

Alan vanhetessani osoittaa merkkejä puutarhahulluudesta - no en ihan, puutarhapalstaani kuvaa parhaiten sana "mummolan takapiha"....